11 onmisbare online marketingtrends in e-commerce in 2020

Blog

Sander Lems    17 March 2020   

Of het nu gaat om online adverteren, conversie-optimalisatie of SEO, de online marketingtrends van 2020 razen je weer om de oren. Maar welke trends zijn nou echt belangrijk op het gebied van e-commerce? Welke kansen mag je niet laten liggen? In deze blog vertel ik je over een aantal significante trends op het gebied van SEA, CRO, SEO, e-mailmarketing en social media advertising.  

Personalisatie is hot

Laten we beginnen met een trend die eigenlijk bij ieder online marketingkanaal terug te zien is: personalisatie. Of je nu een advertentie opzet, e-mails verstuurt of je website optimaliseert, personalisatie speelt er een belangrijke rol in. Gek is het niet. Anno 2020 hebben we zoveel data voor handen, door systemen die worden gekoppeld en klantinformatie die centraal wordt opgeslagen, dat het steeds eenvoudiger wordt om te personaliseren. Zo zou je in je e-mails op basis van de locatie die de ontvanger heeft opgegeven de dichtstbijzijnde winkel kunnen tonen en kan je in je advertenties producten tonen op basis van de producten die een consument eerder heeft bekeken.  

Trends op het gebied van SEA

Adverteren op marktplaatsen

Marktplaatsen zijn razend populair. Steeds meer retailers besluiten om te verkopen via marktplaatsen als Bol.com, Amazon en Zalando. Ze bieden namelijk een hoop voordelen. Het levert extra omzet op en je krijgt beter inzicht in volumes, zoals welke producten het best verkopen. Daar staat echter tegenover dat je veel concurrentie hebt, geen klantbinding en weinig controle. Let wel: begin nooit zonder gedegen vooronderzoek, business case en strategie aan marktplaatsen. Dit om te bepalen wat je er mee wilt bereiken, op welke manier en om te valideren of het wel aansluit bij je bedrijfsstrategie.

Door te adverteren op marktplaatsen zorg je voor een hogere zichtbaarheid, maar dit betekent ook een lagere marge op je verkopen. De vraag die je jezelf moet stellen is dan ook of je bereid bent om je producten tegen een lagere marge te verkopen, voor een hogere omzet. Wat je ook kunt overwegen is om je producten te laten leveren door de marktplaats zelf, hier hangt uiteraard weer een andere kostenpost aan maar dit zorgt ook voor lagere personeel- en voorraadkosten.

Tip: lees in deze blog een stappenplan voor adverteren op marktplaatsen

Afbeeldingen en video spelen een steeds grotere rol in advertenties

Houd je Google Ads-account goed in de gaten, want Google lanceert steeds meer advertentietypes en features waarin afbeeldingen en/of video een belangrijke rol spelen. Enkele voorbeelden die in Nederland al beschikbaar zijn, zijn de Shoppable Images advertenties (afbeelding 1), Gallery advertenties (afbeelding 2) en de Shopping advertenties op Youtube (afbeelding 3). Bepaal altijd of het gebruik van een specifiek advertentietype bijdraagt aan jouw doelstelling en test of een advertentietype ook daadwerkelijk het gewenste resultaat levert voor jouw organisatie.

Tip: benieuwd naar alle SEA-trends in 2020? Bekijk dan deze video. 

Voorbeeld van een Shoppable Image advertentie

Afbeelding 1: voorbeeld van een Shoppable Image advertentie

Voorbeeld van een Gallery advertentie binnen Google Search

Afbeelding 2: voorbeeld van een Gallery advertentie binnen Google Search

Voorbeeld van een Shopping advertentie op YouTube

Afbeelding 3: voorbeeld van een Shopping advertentie op YouTube

Trends op het gebied van conversie-optimalisatie

Het belang van ethiek groeit

Op het gebied van ethiek heerst er flink wat discussie. Met name het gebruik van verleidingstechnieken om consumenten te beïnvloeden staat onder vuur. Het toezicht hierop is versterkt, onder andere door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Is het verleiden en beïnvloeden van consumenten op een manier die met name beter is voor de organisatie dan altijd verkeerd? Nee zeker niet, maar overschrijd hierbij geen ethische grenzen. Vraag jezelf continu af of een specifieke actie een positief effect heeft op de gebruikerservaring. Is dit niet het geval? Maak dan een goede afweging op welke manier de gebruiker beïnvloed wordt en of dat verantwoord is.

Samenwerken is essentieel

Wil je het e-commercesucces van je webshop structureel verbeteren? Dan is het nu belangrijker dan ooit tevoren dat conversie-optimalisatie geen eiland of afgeschermde activiteit is, maar juist de samenwerking opzoekt met andere online marketing inspanningen binnen de organisatie. Zo verbeteren optimalisaties in de webshop de resultaten op het gebied van SEA en SEO, omdat je bezoekers een steeds verbeterende gebruikerservaring biedt zodra ze op de webshop landen. Andersom is het voor conversie-optimalisatie belangrijk om te weten wat de kwaliteit is van het verkeer dat vanuit diverse online marketingkanalen naar de website wordt gestuurd. Belangrijk hierbij is dat inzichten over de doelgroep worden gedeeld, dat er actief wordt samengewerkt aan het optimaliseren van de klantreis en dat een datagedreven optimalisatie mindset en proces in de hele organisatie wordt verankerd.

Trends op het gebied van SEO

Video-SEO wordt steeds populairder

Het is je vast niet ontgaan dat Google steeds vaker video’s toont als je een zoekopdracht invoert. Video-SEO is een trend die we al langere tijd zien op het gebied van SEO, maar die ieder jaar steeds populairder wordt in diverse branches. Google weet dan ook steeds beter de juiste video’s te linken aan een zoekopdracht. Ga je aan de slag met video-SEO?

Tip: ga je aan de slag met video-SEO? Lees in deze presentatie hoe je dit succesvol in kunt zetten

Speel in op de zoekintentie van de consument

Dat ‘one size fits all’ niet opgaat voor SEO weten de meeste marketeers wel. Content afgestemd op de behoefte van de consument wordt meer en meer belangrijk. Het achterhalen van de zoekintentie van je doelgroep is hierin de eerste stap. Controleer in de zoekresultaten van Google wat voor content er getoond wordt. Toont Google bijvoorbeeld afbeeldingen bij de zoekopdracht ‘hanglamp woonkamer’? Dan weet je dat de pagina die je optimaliseert veel afbeeldingen moet bevatten. Door in te spelen op de zoekintentie, verhoog je de relevantie, verbeteren de gebruikersstatistieken en maximaliseer je het resultaat.

Trends op het gebied van e-mailmarketing

E-mailmarketing moet afgestemd zijn op de klantreis

Deze trend is in principe ook een vorm van personalisatie, maar gaat een stap verder. Wanneer je e-mailmarketing effectief inzet in de klantreis, dan stuur je een e-mail naar de ontvanger op het juiste moment met de juiste inhoud. Het is dus volledig afgestemd op de behoeften van de ontvanger. E-mailmarketing staat hierin niet op zichzelf, maar werkt samen met andere kanalen.

Stel, je webshop verkoopt kleding voor mannen en vrouwen. Een bezoeker gebruikt een filter: witte dames blazer in maat 36. Die consument wil je niet de reguliere nieuwsbrieven sturen met algemene kledingitems, die er pas over een week uit gaat, maar wil je een nieuwsbrief sturen met een aantal populaire en/of bekeken witte blazers die beschikbaar zijn in maat 36. Opent de ontvanger de e-mails niet? Probeer die consument dan te bereiken via een ander kanaal, bijvoorbeeld via Facebook. Doet diegene dan alsnog een aankoop? Dan kan je enkele dagen daarna bijvoorbeeld een e-mail sturen met bijpassende items.

De interactie in e-mails wordt groter

De tijd dat je alleen statische e-mails kunt versturen is al even voorbij. Dankzij gif-afbeeldingen was er al meer beweging mogelijk in e-mails, maar er is inmiddels weer een nieuwe ontwikkeling. Accelerated Mobile Pages (AMP) is een relatief nieuwe techniek in e-mailmarketing, wat gebruikt wordt voor interactie in e-mails. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een artikel aan je winkelwagen, zonder de e-mail te hoeven verlaten. Daarnaast spelen bedrijven ook vaker met de mogelijkheden die HTML5 codes bieden. Zo krijgen meer e-mailtemplates bijvoorbeeld een uitklapbaar menu op mobiel en toont Bol.com een timer in de e-mail om te laten zien hoe lang een aanbieding nog geldig is.

Trends op het gebied van social media advertising

Bereik een bredere doelgroep met dynamische advertenties voor producten

Met deze nieuwe targetingmethode bereik je consumenten die interesse hebben getoond in jouw producten of vergelijkbare producten, zelfs als ze jouw webshop nooit hebben bezocht. Alle webshops maken gebruik van een Facebookpixel. Aan de hand van deze data weet Facebook naar welk type producten jij gekeken hebt, en val jij in een nieuwe in-market groep. Bij het targeten van zo’n brede doelgroep krijgen consumenten ook automatisch producten uit je catalogus te zien die relevant zijn. Ik raad je dan ook aan om te testen wat dit voor jouw organisatie oplevert. 

Optimalisatie van je campagnebudget

Deze feature bestaat al enige tijd, maar is sinds het ontstaan ervan flink geoptimaliseerd. Doordat de werking van de feature steeds beter wordt, wordt ook het gebruik ervan steeds populairder. Met optimalisatie van je campagnebudget wordt je budget zo efficiënt mogelijk besteed. Dit zorgt ervoor dat je de beste resultaten behaalt en dat de kosten die je hiervoor maakt, afgestemd worden op je bodstrategie. Test wel altijd of dit ook voor jouw organisatie de gewenste resultaten oplevert.

Dit zijn een aantal belangrijke online marketingtrends in 2020. Onderstaand invultemplate helpt je om een goede online marketingstrategie op te stellen. Gebruik deze en speel in op de trends waarmee jij verwacht de meeste impact te maken, monitor continu de impact op je doelstellingen en stuur bij waar nodig. 

Deze blog is eerder gepubliceerd op Thuiswinkel.org

Invultemplate Online Marketingstrategie

Geschreven door:

Sander Lems Online Marketing Strateeg

Door zijn 10+ jaar ervaring in vrijwel elke e-commerce (online marketing) discipline helpt Sander Lems klanten als Lucardi, State of Art en Primera met het uitdenken, opstarten en finetunen van de online marketingstrategie.

Sander_Lems_ISM-eCompany
Geschreven door:

Sander Lems Online Marketing Strateeg

Door zijn 10+ jaar ervaring in vrijwel elke e-commerce (online marketing) discipline helpt Sander Lems klanten als Lucardi, State of Art en Primera met het uitdenken, opstarten en finetunen van de online marketingstrategie.

Sander_Lems_ISM-eCompany

Ook interessant

 • SEA benchmark over heel 2021

  SEA benchmark over heel 2021

  Online marketing SEA benchmark Online Advertising |

  Bij ISM eCompany vinden we dat een datagedreven besluitvormingsproces essentieel...

  Carmen Wielaard   
  3 February 2022   

 • 19 e-commerce trends voor 2022

  19 e-commerce trends voor 2022

  Strategie Online marketing trendrapport |

  Wat staat ons in 2022 te wachten op het gebied van e-commerce en digital marketi...

  Jurjen Jongejan   
  3 January 2022   

 • Invultemplate: in 3 stappen naar een online marketingstrategie

  Invultemplate: in 3 stappen naar een online marketingstrategie

  Strategie Online marketing Online marketingstrategie invulsheet

  Zonder een actueel en datagedreven beeld van de continu veranderende klantreis l...

  Jurjen Jongejan   
  9 November 2021   

Meer van Sander Lems

 • [Video] Assortimentoptimalisatie: datagedreven verkoopsucces door het samenbrengen van interne en externe data

  [Video] Assortimentoptimalisatie: datagedreven verkoopsucces door het samenbrengen van interne en externe data

  Online marketingstrategie video presentatie |

  Veel bedrijven steken veel tijd en geld in het aantrekken van verkeer richting h...

  Sander Lems   
  17 March 2020   

 • Digital Commerce kalender 2021

  Digital Commerce kalender 2021

  Strategie Online marketingstrategie whitepaper |

  Je kan het zo gek niet bedenken of er is een dag voor bedacht. Denk aan Wereld E...

  Sander Lems   
  17 March 2020   

 • [Video] E-commercetrends voor 2021

  [Video] E-commercetrends voor 2021

  Online marketing Online marketingstrategie video

  Wat staat er in 2021 te gebeuren op het gebied van digital (e-commerce) marketin...

  Sander Lems   
  17 March 2020