Blog

Het algoritme van Google voor jou laten werken

Jovanka Pavlovic

januari 25, 2022

Google app

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een aantal jaar terug was het voor een SEA-specialist nog zaak om per zoekwoord een maximaal bod in te stellen en hier verschillende bod-aanpassingen op los te laten. Om zo voor iedere zoekopdracht een zo rendabel mogelijk bod te plaatsen. Tegenwoordig is Google veel aan het automatiseren waardoor het speelveld van de SEA-specialist compleet veranderd is. De taak is niet meer om zelf tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, maar ervoor te zorgen dat het algoritme dat voor je doet.

Hagakure-methode

Een voorbeeld, van hoe je het Google algoritme voor je kan laten werken, is de inmiddels welbekende Hagakure-methode. Door de accountstructuur te simplificeren en meer data bijeen te brengen binnen Google Ads campagnes, krijgt het algoritme van de biedstrategie meer signalen en kan deze uiteindelijk bij iedere zoekopdracht het beste bod plaatsen.

De Hagakure-methode kan voor betere resultaten zorgen mits de advertentie nog relevant is. Het wordt dan ook steeds belangrijker om slim gebruik te maken van o.a. keyword-insertion: een Google Ads-functie waarmee de advertentietekst dynamisch wordt bijgewerkt en een van de zoekwoorden die overeenkomt met de zoektermen van een klant, aan de tekst wordt toegevoegd. Daarnaast worden ad-customizers, waarbij verschillende variabelen aan de tekst worden toegevoegd, steeds vaker gebruikt. Dit kun je eventueel ook ondervangen door middel van dynamisch adverteren op basis van een product feed.

Veranderingen op creatief vlak 

Ook op het creatieve vlak verandert er veel. Dit jaar kondigde Google aan dat de expanded text ads volledig verdwijnen en dat de responsive search ads de nieuwe standaard worden. Responsive search ads zijn advertenties die op basis van machine learning gepersonaliseerd worden. Maar ook buiten het search speelveld verandert er veel. Zo worden responsive display ads steeds vaker uitgeserveerd ten opzichte van de standaard display-advertenties. Waarbij het nu ook mogelijk is om hier video’s aan toe te voegen. Wat betreft video advertising is het nu mogelijk om via de YouTube Video Builder (Bèta) automatisch video’s te laten maken met enkel een logo, een aantal afbeeldingen en een pakkende tekst.

Tot slot

Door dit alles wordt er meer gebruikgemaakt van automatiseringsoplossingen. De uitdaging is echter om zo goed mogelijk gebruik te maken van al deze ontwikkelingen, door Google van zo goed mogelijke input te voorzien.

Foto van twee mensen in gesprek

Meer weten?

Wil je het Google algoritme voor je laten werken maar heb je toch nog meer hulp nodig?

Neem dan contact op met onze SEA-specialisten voor een advies.

Newsletter

Register