Danny Loeffen 16 May 2019
Het grootste voordeel van veel usability-onderzoeken voor webshops doen: je ontdekt steeds meer patronen in webshopgedrag. Ik heb uit 150 usability-onderzoeken voor webshops in allerlei branches en voor allerlei doelgroepen zeven gedragspatronen ontdekt. Wil jij je webshopbezoekers een top beleving aanbieden? Check dan hoe jij omgaat met deze zeven gedragspatronen in webshops.
Ja, het is echt waar. Mensen lezen de content in webshops mits je ze daartoe reden geeft en het scannen van content eenvoudig maakt. Helaas zijn er maar weinig webshops die aan bezoekers redenen geven die aansporen tot lezen.
Je webshopbezoekers lezen als je:
Als je na het lezen van deze opsomming denkt: “Nou, dat hebben wij wel op orde,” dan lezen je bezoekers waarschijnlijk je content. Mits deze uiteraard interessant voor ze is.
Afbeelding 1: voorbeeld van een pagina waarbij je mensen aanzet tot lezen door onder andere de hiërarchie en de samenvatting die opvalt door de blauwe kleur, de iconen en de inspringing.
Het is een mythe dat webshopbezoekers niet scrollen. Als je bezoekers niet scrollen in je webshop, dan ligt dat niet aan hén, maar aan je webshop. Je content is niet interessant voor hen, of het design moedigt hen niet aan tot scrollgedrag. Het probleem ligt dus bij jou en dat is goed nieuws. Je kunt het namelijk oplossen.
Er zijn een drietal algemene redenen waarom je webshopbezoekers niet scrollen:
Soms scrollen je bezoekers opvallend veel; met name in de mobiele webshop zie ik ze dit vaak doen. Ze zoeken dan informatie die voor hen niet opvalt op de pagina.
Afbeelding 2: de vormgeving van de productinformatie in de grijze balk onderaan in het scherm voelt voor mensen aan als de footer; oftewel het einde van de informatie op deze pagina. Hierdoor zullen ze minder snel verder scrollen en verder zoeken naar de informatie die ze nodig hebben
Het ontwikkelen van een formulier lijkt zo eenvoudig. Niets is minder waar. Op het punt dat bezoekers daadwerkelijk klanten worden, maken veel webshops het invullen van het bestelformulier bijzonder ingewikkeld. Natuurlijk ontstaat hierdoor een onprettige ervaring voor de bezoeker met zelfs mogelijk uitval tot gevolg (zie afbeelding 3). Hetzelfde geldt voor andere formulieren, denk aan een formulier voor het aanmaken van een account.
Deze fouten maken webshops in formulieren:
Afbeelding 3: voorbeeld van velden waarbij de webshops verkeerde toetsenborden tonen en autofill niet correct toepassen op het veld e-mailadres.
Mensen bezoeken je webshop met een doel of een motivatie. Het is de bedoeling dat je webshop hen helpt het doel te bereiken. Uit de usability-onderzoeken blijkt dat mensen pagina’s die taakgericht zijn opgezet prettiger vinden, dan pagina’s die voornamelijk veel informatie geven waar de bezoeker niets aan heeft. Denk aan pagina’s vol met campagnebeelden en banners, terwijl de bezoeker simpelweg zoekt naar een bepaald type product. Voornamelijk zie ik bij respondenten die aan een onderzoek deelnemen met hun smartphone dat ze efficiënter willen shoppen.
De oplossing is eenvoudig. Geef in je mobiele webshop functionele onderdelen voorrang aan visuele niet-functionele onderdelen. Wil je het toetsen? Doe dan zelf een usability-onderzoek en luister naar je bezoeker en observeer het gedrag. Je ziet vanzelf dat ze waarschijnlijk geen behoefte hebben aan veel onderdelen waarvan jij denkt dat ze het interessant vinden.
Afbeelding 4: links zie je een voorbeeld waarbij voornamelijk vanuit de organisatie wordt gecommuniceerd (ontdek de collectie) en rechts een voorbeeld waarbij de webshop de bezoeker helpt middels een productcategorie, wat erg taakgericht is (ik ben op zoek naar een horloge).
Je webshopbezoekers willen zo min mogelijk energie besteden aan het voltooien van de taken. Ze bepalen op basis van intuïtie of ze iets grondig lezen of bekijken of wegklikken. Zorg daarom dat het uitvoeren van hun taken en het behalen van hun doelen bijna volledig op hun intuïtie kan. Dit kost immers het minste energie. Wanneer je bezoeker vastloopt of door intuïtie een verkeerde keuze maakt, dient deze energie te steken in het uitzoeken wat de juiste vervolgstap is. Vaak zie je dat dit ervoor zorgt dat je bezoeker afhaakt, want ja, deze is liever lui dan moe.
Jargon (vaktaal) is gaaf, vooral als je met vakmensen onderling praat. Maar je bezoekers zijn lang niet altijd mensen met evenveel kennis van jouw vakgebied, waardoor ze veel termen die in webshops staan vaak niet begrijpen.
Uit ervaring weet ik dat het voor webshopmedewerkers voelt alsof het teveel jip-en-janneke-taal is, maar als je een oplossing voor iemands probleem biedt, dan is dat soms juist nodig. Stel je eens voor dat je op een verjaardag aan iemand moet uitleggen wat jouw bedrijf voor mensen kan betekenen. Je wil dan ook dat diegene direct begrijpt wat jij doet en waar jij mensen of bedrijven bij helpt.
Naast het gebruik van vaktaal, dien je ook rekening te houden met het niveau van je taalgebruik. Het gemiddelde leesniveau van een Nederlander is B1, terwijl ik regelmatig zie dat teksten op leesniveau C1 worden aangeboden. Dat is een behoorlijk verschil. Zorg er zelf voor dat je je teksten afstemt op jouw doelgroep.
Het leuke aan een usability-onderzoek is dat de testpersonen zelf goed weten dat ze meedoen aan een onderzoek en niets fout kunnen doen. Alles wat zij niet goed doen of begrijpen, ligt aan de webshop. Toch zie ik regelmatig dat een testpersoon iets verkeerds doet, maar zichzelf corrigeert door bijvoorbeeld te verwoorden: “Ohja deze wil ik”, terwijl ze een onbedoelde handeling verrichtte. Dat is heerlijk om te zien, maar nog belangrijker; ga niet enkel af op de feedback die je krijgt, maar observeer nauwkeurig wat hun gedrag is. Dan haal je de echt waardevolle pijnpunten naar boven.
Deze blog is eerder gepubliceerd op Emerce.
Danny Loeffen was tot 2019 Webanalytics & Conversie-optimalisatie Consultant bij ISM eCompany. Met Steve Jobs als inspiratiebron en met data over online shopgedrag als voeding streefde hij ernaar om online winkelen leuker en beter te maken.
Danny Loeffen was tot 2019 Webanalytics & Conversie-optimalisatie Consultant bij ISM eCompany. Met Steve Jobs als inspiratiebron en met data over online shopgedrag als voeding streefde hij ernaar om online winkelen leuker en beter te maken.
Conversie-optimalisatie blog |
In een reeks artikelen lichten CRO-consultants Lotte Mulder en Daisy van der Kna...
Daisy van der Knaap
17 February 2022
Conversie-optimalisatie blog |
In een reeks artikelen lichten CRO-specialisten Daisy en Lotte de belangrijkste ...
Daisy van der Knaap
25 January 2022
Conversie-optimalisatie blog
In een reeks artikelen lichten CRO-specialisten Daisy en Lotte de belangrijkste ...
Daisy van der Knaap
22 November 2021