Jurjen Jongejan 14 March 2016
Frankwatching - Zalando begon in 2008 met de ambitie om groter te worden dan internationale ketens als Zara en H&M. Het resultaat mag er zijn: inmiddels hebben ze een miljardenomzet. Deze omzet is mede tot stand gekomen doordat ze datagedreven hun webshop optimaliseren. Als conversiespecialist volgde ik daarom de afgelopen vijf jaar hun productdetailpagina. De aanpassingen die ze doorvoeren zijn immers altijd gebaseerd op meetbaar klantgedrag. Wat kunnen we leren van Zalando?
Ik maakte vanaf 2010 screenshots van hun productdetailpagina. Mijn bevindingen lees je terug in dit artikel.
De Amerikaanse webshop Zappos is het voorbeeld van Zalando. Het is daarom logisch dat de productdetailpagina in mijn eerste screenshot van 22 oktober 2010 eruitziet als een goede conversiemotor. Zo worden de unieke waardeproposities zoals gratis verzending, 100 dagen retourrecht en gratis hotline sitebreed vermeld.
Ook gebruikt Zalando het Thuiswinkelwaarborglogo om sitebreed te benadrukken dat het een betrouwbare webshop is. Maar wat valt er specifiek op aan de productdetailpagina?
Afbeelding 1: screenshot Zalando van de productdetailpagina in 2010
Een jaar later is er sitebreed veel veranderd. De menubalk bestaat uit tabbladen (dames, heren en kinderen). De unieke waardepropositie ‘100 dagen gratis retourrecht’ die bovenaan staat wordt vervangen door autoriteit (Gezien op TV). Maar er valt mij meer op.
Afbeelding 2: screenshot Zalando van de productdetailpagina in 2011
Er zijn in 2012 niet veel wijzigingen. Een jaar later blijkt waarom: ze waren bezig met een redesign. Toch bleef Zalando ook in 2012 de webshop optimaliseren.
Afbeelding 3: screenshot Zalando op productdetailpagina 2012
Wow! Zalando ziet er in 2013 compleet anders uit. In eerste instantie oogt de productdetailpagina rustiger. De blauwe menubalk is verdwenen en de unieke waardeproposities zijn niet ergens in de header gepropt, maar worden als eerste getoond terwijl de rest van de pagina laadt. Wat is er nog meer veranderd?
Afbeelding 4: screenshot Zalando op productdetailpagina 2013
In 2014 veranderde Zalando weer van alles aan de menubalk. Daarnaast is de zoekbalk weer verplaatst. Mensen met oog voor grafisch design zien ook een meer fris en eigentijds design.
Afbeelding 5: screenshot Zalando op productdetailpagina 2014
In 2015 nam ik een aantal screenshots. Deze is genomen in mei.
Afbeelding 6: screenshot Zalando van de productdetailpagina in mei 2015
Drie maanden later bewijst Zalando dat ze continu naar hun klanten luisteren. Luisteren in de zin van hoe ze het gedrag en de beslissingen van hun klanten aan de hand van data in kaart kunnen brengen. En door middel van het uitvoeren van A/B-testen deze inzichten testen.
Afbeelding 7: screenshot van Zalando van de productdetailpagina in juli 2015
Er is een nieuwe optie: “Shop de look”. Daarmee geeft Zalando mode-advies aan de bezoeker, doordat bezoekers bijpassende artikelen kunnen kopen die goed bij de jurk passen. Weg onzekerheid of het wel bij elkaar past, want Zalando geeft professioneel advies.
Vier maanden later is er weer een kleine verandering op de productpagina.
Afbeelding 8: screenshot Zalando van de productdetailpagina in november 2015
Op 11 januari 2016 nam ik het laatste screenshot. Ditmaal van hetzelfde jurkje als in november 2015. En weer zijn er kleine aanpassingen doorgevoerd.
Afbeelding 9: screenshot Zalando van de productdetailpagina in januari 2016
De productpagina van Zalando is de afgelopen jaren doorlopend geoptimaliseerd om zoveel mogelijk bezoekers te laten converteren. Dit is gedaan door middel van kleine en grote aanpassingen, altijd gebaseerd op kwalitatief en kwantitatief onderzoek waarbij de gebruiker centraal staat. Het is één van de succesfactoren van e-commercereuzen als Booking, Amazon en ook Zalando.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Frankwatching
Voordat hij bij ons kwam werken deed hij tijdens zijn studie (Marketing Management, Tilburg University) ervaring op in de wereld van e-commerce en online marketing bij FloraHolland en zijn eigen online marketingbureau.
Voordat hij bij ons kwam werken deed hij tijdens zijn studie (Marketing Management, Tilburg University) ervaring op in de wereld van e-commerce en online marketing bij FloraHolland en zijn eigen online marketingbureau.
Conversie-optimalisatie blog |
In een reeks artikelen lichten CRO-consultants Lotte Mulder en Daisy van der Kna...
Daisy van der Knaap
17 February 2022
Conversie-optimalisatie blog |
In een reeks artikelen lichten CRO-specialisten Daisy en Lotte de belangrijkste ...
Daisy van der Knaap
25 January 2022
Conversie-optimalisatie blog
In een reeks artikelen lichten CRO-specialisten Daisy en Lotte de belangrijkste ...
Daisy van der Knaap
22 November 2021
Strategie Online marketing trendrapport |
Wat staat ons in 2022 te wachten op het gebied van e-commerce en digital marketi...
Jurjen Jongejan
14 March 2016
Strategie Online marketing Online marketingstrategie invulsheet |
Zonder een actueel en datagedreven beeld van de continu veranderende klantreis l...
Jurjen Jongejan
14 March 2016
Strategie Online marketing Online marketingstrategie blog
Een goede online marketingstrategie is gebaseerd op data en is essentieel voor h...
Jurjen Jongejan
14 March 2016