Tool-selectie. Welke e-mailmarketingsoftware past het beste bij je?

Blog

Patrick van Wattum    28 July 2016   

De moed zakt je in de schoenen als je leest “de beste e-mailmarketingtool”. Dat kan elk bedrijf roepen. Bovendien is er geen beste of slechtste tool. Wel kan de één meer dan de ander. Daarom kun je beter jezelf afvragen of het pakket past bij je eisen en verwachtingen. In dit blogbericht geef ik tips voor het kiezen van de perfecte e-mailmarketingsoftware.

Wat wil je gaan doen met e-mail in de toekomst?

Wil je geautomatiseerd een-op-een gaan e-mailen, maar ga je pas over drie jaar ermee aan de slag? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je drie jaar lang de hoofdprijs voor een licentie en e-mailvolume betaalt als je de functionaliteiten toch voorlopig niet gebruikt. Begin dan met een simpeler of goedkoper e-mailmarketingsoftwarepakket. Kortom, wat is je planning met e-mailmarketing? Wanneer zijn bepaalde functies essentieel? Het is een belangrijke factor voor de keuze van een e-mailmarketingpakket.

Er zijn echter uitzonderingen. Zo zijn er tools waarbij je modules aan en/of uit kunt zetten. Net zoals bij de FBTO met hun verzekeringen.

Goedkoper is niet altijd duurkoop

Goedkope e-mailmarketingtools of prijsvechters in de markt zijn niet automatisch uitgeklede e-mailmarketingsoftwarepakketten. In tegendeel zelfs. Een aantal e-mailtools kunnen prima een-op-een e-mailcampagnes voor customer journeys verzorgen. Dus ook alle gepersonaliseerde nieuwsbrieven. Je moet alleen goed stilstaan bij de strategie en aanpak.

Is duurder altijd beter?

Nee, zeker niet. Je wil een zo gunstig mogelijke ROI. Daarbij hoort ook tijdsbesparing. Hoe gemakkelijk kun je met de tool een e-mailmarketingcampagne maken en versturen? Zoek de balans tussen efficiëntie en ROI. In de meest ideale situatie heb je een handige en gebruiksvriendelijke tool voor een zo aantrekkelijk mogelijke prijs.

De zes belangrijkste functionaliteiten en specificaties

Op welke functionaliteiten en specificaties moet je letten?

 • Deliverability. Als je e-mails niet in de inbox belanden dan doe je al het werk voor niets. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je nagaat hoe bepaalde e-mailmarketingsoftware omgaat met de deliverability.
 • Drag & drop editor. Er is niets fijners dan het opstellen van e-mails zonder dat je HTML-kennis nodig hebt. Bij de meeste e-mailmarketingtools zijn de templates immers al responsive!
 • Statistieken. Wat doen je e-mails qua aantal keer geopend, kliks, uitschrijvingen, bounces en conversies? Zorg dat je dit inzichtelijk krijgt. Dan weet je of je de moeite en tijd die je in de e-mails stopt ook terugverdient in keiharde omzet.
 • Campagneflows instellen. Als je in verschillende fasen van de customer journey e-mails wil versturen, let dan op hoe je dit moet instellen. Kun je in de e-mailtool een campagneflow tekenen zodat je een overzicht hebt wanneer je wat verstuurt? Of moet je zelf dataselecties maken om op basis van customer journey e-mails te versturen? Bedenk ook hoeveel je deze functie waard vindt.
 • Databasebeheer. Hoe eenvoudig kun je gegevens opzoeken, bewerken of aanmaken? Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van essentieel belang is voor het maken van selecties, het doen van controles en het verwerken van handmatige wijzigingen.
 • Personalisatie. Kun je e-mails personaliseren? Tot hoe ver kun en wil je hierin gaan? Wil je alleen een achtergelaten-winkelmandje en hiervoor gepersonaliseerde content gebruiken, of wil je in alle e-mailcampagnes content automatisch inladen die past bij de voorkeuren van de nieuwsbrieflezer? Zeker de moeite om hier eens bij stil te staan.

Nederlandse tool of uit het buitenland

De Nederlandse tools zijn de laatste tijd veel aan het ontwikkelen om bij te blijven in de markt. Toch zijn buitenlandse e-mailmarketingsoftware (VK en de VS) nog steeds de winnaars als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid. Dit merk je aan het prijskaartje van de e-mailtools. Het nadeel van de buitenlandse e-mailtools zijn de taalbarrière, verschillende tijdszones, wetgevingen en functionaliteiten die de Nederlandse markt wel wenst en de buitenlandse niet (en vice versa). Er is dus geen goed of fout, maar je moet er wel bij stilstaan voordat je een beslissing maakt.

Samengevat

Zet je verwachtingen en wensen op een rij. Zorg voor een planning en toekomstvisie omtrent e-mailmarketing. Ga daarna pas op zoek naar een e-mailmarketingpakket. Selecteer e-mailmarketingsoftware op basis van prioriteiten van functionaliteiten die je belangrijk vindt. Zo kun je een goede vergelijking maken.

Kom je er niet uit, ben je benieuwd of je het maximale uit je huidige e-mailmarketingtool gebruikt of beter kun overstappen? Of ben je op zoek naar de juiste e-mailmarketing tool binnen jouw organisatie? Vraag het me gerust!

10 tips voor het verzamelen van kwalitatieve e-mailadressen

Geschreven door:

Patrick van Wattum Sr. E-mailmarketing Consultant

Patrick van Wattum was tot 2017 Senior E-mailmarketing Consultant bij ISM eCompany. De afgelopen jaren heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend in het zoeken en bereiken van de klant. Zowel in de retail als in de reisbranche via het online marketing-kanaal. Hij werkte aan campagnes voor Noosa-Amsterdam, Duifhuizen en Fietsenwinkel.nl. In 2014 was hij genomineerd voor e-mailmarketing man van het jaar door het DDMA.

Patrick_web
Geschreven door:

Patrick van Wattum Sr. E-mailmarketing Consultant

Patrick van Wattum was tot 2017 Senior E-mailmarketing Consultant bij ISM eCompany. De afgelopen jaren heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend in het zoeken en bereiken van de klant. Zowel in de retail als in de reisbranche via het online marketing-kanaal. Hij werkte aan campagnes voor Noosa-Amsterdam, Duifhuizen en Fietsenwinkel.nl. In 2014 was hij genomineerd voor e-mailmarketing man van het jaar door het DDMA.

Patrick_web

Ook interessant

 • Hoeveel omzet kan e-mailmarketing opleveren voor mijn webshop?

  Hoeveel omzet kan e-mailmarketing opleveren voor mijn webshop?

  E-mailmarketing whitepaper |

  E-mailmarketing staat bekend als het online kanaal met het hoogste rendement. El...

  Monique Zwanenburg   
  9 December 2020   

 • [Presentatie] 5 e-mailmarketingtips waarmee je direct jouw klantbeleving verbetert

  [Presentatie] 5 e-mailmarketingtips waarmee je direct jouw klantbeleving verbetert

  E-mailmarketing presentatie |

  Waar bestaat een goede klantbeleving uit?

  Michelle Brinkhuis   
  2 November 2020   

 • [Presentatie] E-mailmarketingbenchmark 2020: dubbele omzet uit e-mailmarketing ligt voor het oprapen

  [Presentatie] E-mailmarketingbenchmark 2020: dubbele omzet uit e-mailmarketing ligt voor het oprapen

  Online marketing E-mailmarketing presentatie

  Waarom is het belangrijk om automatische campagnes in te zetten naast de regulie...

  Monique Zwanenburg   
  29 October 2020   

Meer van Patrick van Wat...

 • [Shopping Today] Hoe Warmteservice 200 procent omzetgroei uit e-mailmarketing haalt

  [Shopping Today] Hoe Warmteservice 200 procent omzetgroei uit e-mailmarketing haalt

  E-mailmarketing Extern evenement presentatie |

  Van het sturen van een wekelijkse nieuwsbrief naar een gehele database, naar gep...

  Patrick van Wattum   
  28 July 2016   

 • Maximaal rendement uit e-mailmarketing automation, zo doet u het! Van strategie tot uitvoering

  Maximaal rendement uit e-mailmarketing automation, zo doet u het! Van strategie tot uitvoering

  Online marketing E-mailmarketing presentatie |

  Eén van de meest besproken ontwikkelingen is marketing automation: automatisch h...

  Patrick van Wattum   
  28 July 2016   

 • Tool-selectie. Welke e-mailmarketingsoftware past het beste bij je?

  Tool-selectie. Welke e-mailmarketingsoftware past het beste bij je?

  Online marketing E-mailmarketing blog

  De moed zakt je in de schoenen als je leest “de beste e-mailmarketingtool”. Dat ...

  Patrick van Wattum   
  28 July 2016