Verhoog je webwinkelomzet met deze e-mailmarketingtips (3)

Blog

Frank Damshuiser    26 August 2014   

hand-1367746_1280.png

Deze maand onthul ik tip #3 voor de verbetering van e-mailcampagnes. Met het toepassen van deze tips worden je e-mailcampagnes gerichter, relevanter en persoonlijker. Deze maand help ik je het design van je nieuwsbrief optimaal in te zetten om zo je click-through-rates te verhogen.

 

 

Tip 3: Zorg dat je klanten klikken

Een visueel aantrekkelijke nieuwsbrief zorgt voor een hogere aandachtswaarde. In de ISM blog serie: Persuasion Friday schrijft Guido Jansen: “Uit onderzoek blijkt dat men vaak op het uiterlijk afgaat, om daaruit af te leiden of een product ook goed werkt. Online kan men dit toepassen door een website goed te ontwerpen, mooie vormgeving en goede productfotografie.” Dit geldt natuurlijk ook voor nieuwsbrieven. Een passend ontwerp en goede productfoto’s kunnen leiden tot een hogere koopintentie. Deze en andere tips van Guido over vind je hier.

Uiteindelijk wil je dat je nieuwsbrieflezers klikken en zo in je webwinkel belanden om daar hun aankoop te doen. Een goede vormgeving zorgt ervoor dat je nieuwsbrief direct opvalt en geen enkele twijfel wekt over wat er van de lezer verwacht wordt. De beste manier om je nieuwsbrief vorm te geven is door middel van een ontwerp dat geheel gericht is op de ontvanger van de nieuwsbrief.


Verhoog je openingsratio

Het optimaliseren van de vormgeving begint al op het moment dat de nieuwsbrief geopend moet worden. Want wanneer de ontvanger niet geprikkeld wordt om je nieuwsbrief te openen zal zelfs de meest perfect vormgegeven nieuwsbrief niet tot het gehoopte succes leiden.


Afzender

Een van de eerste acties die de ontvanger onderneemt wanneer een e-mail in de inbox verschijnt, is bekijken wie de afzender is. Wanneer de afzender onbekend of onbetrouwbaar overkomt, wordt de e-mail minder snel geopend. Klanten hebben eerder hun vertrouwen in jouw webwinkel geuit door zich in te schrijven voor de nieuwsbrief, ze zijn dan meestal al vertrouwd met je merknaam. Door je nieuwsbrieven consistent te zenden vanuit jouw merknaam, vergroot je de kans dat de ontvangers je e- mail automatisch openen, puur op basis van herkenning en vertrouwen. Het is sinds 1 januari 2012 niet meer toegestaan e-mails te sturen vanuit een niet bestaand of ‘no-reply’ adres. Meer informatie over deze ‘Code Reclame via Email’ wetgeving op het gebied van telecommunicatie vind je hier.


Onderwerp

Het onderwerp van je e-mail heeft veel invloed op de beslissing van je ontvangers om jouw nieuwsbrief wel of niet te openen. Vul altijd een onderwerp in, anders is de kans groot dat uw e-mail niet wordt geopend. Zorg dat het onderwerp van de e-mail kort is. Een lange onderwerp-regel kan ervoor zorgen dat deze wordt ingekort door de e-mail-client waarmee uw ontvangers de nieuwsbrief openen. Hierdoor kan de boodschap onduidelijk zijn en zal de prikkel om de nieuwsbrief te openen minder aanwezig zijn, zie afbeelding 1.

 

Tips Voor Emailmarketing
Afbeelding 1: voorbeeld van een afgekapte onderwerpregel



Een kort en bondig onderwerp is volledig zichtbaar in de mailbox en wordt doorgaans eerder begrepen door de ontvangers, houd je onderwerpregel daarom onder de 40-50 karakters.

Het is van groot belang dat je onderwerp een bepaalde verwachting schept met betrekking tot de inhoud van de e-mail. Wanneer het voor de ontvanger niet in één opslag duidelijk is waarom deze e-mail het bekijken waard is, zal deze direct in de prullenbak belanden, zie afbeelding 2.



Tips Voor Emailmarketing 1

Afbeelding 2: voorbeeld van een onderwerp dat onduidelijke verwachtingen schept


Je kunt bijvoorbeeld nieuwsgierigheid opwekken door een vraag te stellen. Wanneer je gebruik maakt van gepersonaliseerde e-mails, voer dit dan ook door in je onderwerp regel. Zo voelt de lezer zich al meteen persoonlijk benadert. Bijvoorbeeld: “Kunnen wij jou helpen met [onderwerp], Frank?”


Zorg dat je nieuwsbrief tot actie aanzet

De ontvanger heeft je e-mail geopend en je onderwerp-regel heeft een bepaalde verwachting geschept. Zorg dat je voldoet aan deze verwachting, een slimme manier om je lezer meteen te laten weten of de nieuwsbrief aan de verwachtingen voldoet, is het toepassen van een kleine inhoudsopgave, zie afbeelding 3.


Tips Voor Emailmarketing 2

Afbeelding 3: voorbeeld van een nieuwsbrief waarin een inhoudsopgave duidelijke verwachtingen schept.


Wind er geen doekjes om

Een goede nieuwsbrief neemt de lezer aan de hand mee en begeleidt hem zo door de nieuwsbrief,dat de lezer uiteindelijk belandt bij de call-to-action (CTA).

Westerse lezers zijn vertrouwd met het feit dat tekst van links naar rechts loopt. Wanneer je lezer jouw nieuwsbrief scant, beschrijven zijn/haar ogen een typische Z-vorm. Pas je inhoud hier slim op aan. Bij het eerste blok van deze e-mail (afbeelding 4) is daarmee ook rekening gehouden. De lezer volgt eerst de productnaam. Maar de afbeelding geeft een duidelijke stop aan het einde van de regel, waarna het oog naar linksonder gaat. Daarbij ziet de lezer in één oogslag wat er wordt aangeboden in de nieuwsbrief, vervolgens wordt dit rechts bevestigd door het kopje “alleen vandaag” en de prijs. Het oog gaat weer naar links en ziet dan de call-to-action (CTA). Het is direct duidelijk dat het gaat om een topdeal, dat de lezer deze misloopt als hij niet vandaag nog reageert, en op de vraag hoe hij moet reageren wordt meteen antwoord gegeven door de duidelijke “Schrijf je nu in” knop.

Tips Voor Emailmarketing 3

Afbeelding 4a: voorbeeld waarbij de lay-put is aangepast aan een scannende lezer.


Communiceer dus duidelijk en direct wat er van de lezer verwacht wordt zodra hij de e-mail heeft geopend. Het ontwerp van de call-to-action button moet zo zijn dat je wanneer je je ogen bijna dichtknijpt, je zelfs door je oogharen de button moet kunnen onderscheiden. Zo hoeven je klanten niet na te denken waar ze moeten klikken.

Maak daarnaast ook alle plaatjes klikbaar. Uit mijn ervaring met het volgen van muisklikken zie ik regelmatig dat nieuwsbrieflezers op plaatjes klikken, ook al staat er een onvermijdelijke call-to-action button.


Een nieuwsbrief in twee delen

In dezelfde nieuwsbrief van Bol.com zie je een duidelijke tweedeling. Voor het eerste gedeelte hoeft de lezer niet te scrollen en dit gedeelte wordt meestal wel gescant en/of gelezen. Het is belangrijk dat er in dit gedeelte al een duidelijke call-to-action ontstaat.

Wanneer klanten hebben besloten de e-mail volledig te lezen en dus naar beneden te scrollen, heb je op de juiste manier hun interesse weten te wekken. In de nieuwsbrief van Bol.com wordt de call-to-action onderaan herhaald.

Tevens wordt er ook nog eens kort en krachtig uitgelegd waarom de lezer moet klikken. Klanten zijn druk en hebben een volle inbox, men wil dus zo snel mogelijk door de nieuwsbrief scannen om te bekijken of deze interessant is. In je webshop kun je de details uitleggen.


Tips Voor Emailmarketing 4

Afbeelding 4b: Deze lay-out vertoont een duidelijke tweedeling

 


Testen, testen en nog eens testen

De meest belangrijke tip die we deze maand willen meegeven is: Testen, testen en nog eens testen. Vergeet nooit een nieuwe lay-out, onderwerp-regel of call-to-action knop te testen bij een bepaald gedeelte van je database. Verzin bijvoorbeeld twee pakkende onderwerp-regels en verzend deze naar een verschillende selectie van je database. Gebruik de meest succesvolle voor de rest van je klanten. Door te testen leer je waar mensen gevoelig voor zijn en naarmate je meer tests hebt verstuurd bouw je waardevolle kennis op voor je volgende nieuwsbrieven.


Bekijk voorgaande e-mail marktingtips:
Tip 1: Verhoog je nieuwsberichtinschrijvingen
Tip 2: Onderscheid doelgroepen

 10 tips nieuwsbrief te verbeteren