De 5 belangrijkste voordelen van een data-managementplatform

Blog

Siebren van Bruggen    27 June 2017   

Feit: door slimme analyses van data maak je betere beslissingen. Maar datadriven marketing is voor veel marketeers een flinke uitdaging. Er zijn veel data beschikbaar, maar meestal verkeren ze in silo’s. De oplossing is een data-managementplatform (DMP). Ik noem de 5 belangrijkste voordelen die jou moeten overtuigen om ook een DMP te implementeren.

Wat is een data-managementsysteem?

Het begint bij weten wat een DMP is. Een DMP verzamelt, sorteert en bewaart data. Maar nog belangrijker: het helpt je om de complexe en enorme hoeveelheid informatie te vertalen naar marketingacties.

De werking van een DMP leg ik uit aan de hand van 3 stappen van onze datadriven-strategie.

Tip: lees de blog “3 onmisbare stappen voor datadriven marketing”

In drie fase naar datadriven marketing

Afbeelding 1: de drie stappen van een datadriven-strategie

1.      Data verzamelen

De DMP fungeert als een centrale hub voor het verzamelen, aggregeren en beheren van drie soorten gegevens:

 • First Party data: dit zijn de gegevens die je zelf hebt verzameld over verschillende gebruikers, klanten, bezoekers. Deze gegevens komen uit verschillende systemen. Bijvoorbeeld uit CRM, Google Analytics, transactiegegevens, etc.
 • Second Party data: dit zijn gegevens van partners die hun first-party data met je delen, bijvoorbeeld door te partneren met een andere niet concurrerende retailer (verkoop van huurauto’s i.s.m. vakantieaanbieder bijvoorbeeld).
 • Third Party data: geanonimiseerde hoeveelheden persoonsdata die je kunt kopen voor bijvoorbeeld segmentatie van je markt.

2.      Data analyseren

Een DMP voegt waarde toe de verzamelde en opgeslagen gegevens door:

 • Holistische analyses: in een DMP komen alle data samen, waardoor analyses op basis van deze geaggregeerde inzichten plaatsvinden.
 • Algoritmische modellering: hiermee maak je automatisch nieuwe segmenten die je kunt benaderen. Denk aan segmenten op basis van het gedrag van je reeds bekende klanten.
 • Klant- en prospectsegmentatie: helpt je om je marketing slimmer in te richten met betrekking tot targetting en de frequentie waarmee je klanten wilt benaderen.

Geavanceerdere analyses of aangepaste modellering worden doorgaans niet gedaan binnen het DMP, maar een data scientist kan de geaggregeerde data exporteren naar programma’s als R en Python. Vervolgens kan hij aangepaste modellering toepassen en deze weer importeren naar je DMP.

3.      Data activeren

Een DMP ontzorgt je, want hij kan de inzichten uit je analyses vertalen naar acties. Denk aan een toepassing als real time personalisatie.

Met een DMP kun je dus:

 • Een centraal klantbeeld creëren welke je kunt verrijken en acties kunt ondernemen over alle digitale kanalen en devices heen.
 • Klantsegmenten identificeren en nieuwe communicatiestrategie bepalen voor deze aparte segmenten
 • Nieuwe potentiële waardevolle klanten vinden op basis van je reeds bestaande klanten en hun gedrag
 • Efficiëntie verbeteren over alle kanalen en apparaten
 • Efficiënter targeten, met name in Display Advertising door het gebruik van audiences

Voordelen van een DMP

Nu weet je wat een DMP is, maar wat zijn de voordelen? Met de enorme hoeveelheid aan (digitale) touchpoints en interactiemomenten is het voor bedrijven onmogelijk om handmatig alle data optimaal te benutten voor marketingacties. Met een DMP kan dit wel. Je kunt allerlei acties automatiseren en van een persoonlijke aanpak voorzien! 

Het gebruik van een DMP geeft je de volgende 5 voordelen:

Voordeel 1: je bespaart tijd

Een DMP bespaart je tijd doordat je:

 • Gegevens automatisch analyseert en toepast in de processen die volgen
 • Klanten beter kent en begrijpt
 • Campagnes vrijwel real time organiseert
 • Je concentreert op de meest waardevolle klanten

Voordeel 2: hoger rendement

Een DMP verhoogt je rendement op een aantal verschillende manieren:

 • Je maakt aanzienlijke efficiëntieslagen op het gebied van Search en Display Advertising door het gebruik van centraal samengestelde audiences uit het DMP
 • Door het gebruik van segmentatie richt je het marketingbudget geheel anders in. Namelijk op basis van potentiële customer lifetime value van een  klant of prospect
 • Je verhoogt de orderwaarde door nieuwe communicatietactieken op basis van de analyses uit het DMP

Voordeel 3: schaalbaarheid

Het vermogen van een DMP om de enorme hoeveelheid informatie te verwerken en centraal op te slaan is een voordeel op zich. Zo kan een DMP verbinding maken tussen gegevens uit je betaalde zoekadvertenties, CRM-gegevens, gegevens van derden, webshopgedrag, sociale media, gesprekken in call centers en online klantenservice en die gegevens tonen. Een systeem dat zoveel verschillende informatiebronnen integreert kan de verwerking en toepassing van deze data sterk verbeteren.  

Voordeel 4: betere prospecting

Wanneer je alle informatie over je klanten en hun gedrag op één plaats opslaat en er vervolgens algoritmische modellen op los laat kun je aan de hand van het gedrag van je bestaande klanten, nieuwe waardevolle klanten herkennen in gebruikers op je search-, display- en socialmediakanalen. Je target dus gemakkelijk relevantere nieuwe segmenten op basis van gedrag in je reeds bestaande segmenten. 

Voordeel 5: de gehele organisatie profiteert!

Je hele organisatie kan de waardevolle inzichten gebruiken voor de gehele bedrijfsvoering en resultaten. Daarnaast verminder je de isolatie van verschillende afdelingen en maak je gegevens veel makkelijker bereikbaar. Het begrijpen van het gedrag en de voorkeuren van mensen creëert een kans om je inkoop te verbeteren, of om je klantenservice anders in te richten.

Een data-managementplatform kiezen

Als jij bent overtuigd en je aan de slag wilt met een DMP kom je voor een dilemma te staan. Want de aanschaf van een DMP kan een flinke investering zijn.

Er zijn grofweg twee soorten DMP’s: DMP’s die zich hebben gespecialiseerd vanuit een bepaalde hoek, bijvoorbeeld display-platformen die ook een DMP-oplossing aanbieden. Vaak zijn de geïntegreerde oplossingen ook de goedkopere oplossingen. Maar vergeet niet dat je je dan ook committeert aan het ecosysteem van deze aanbieder en je vrijheid in onafhankelijke integraties opgeeft.

Aan de andere kant is de “stand-alone” DMP’s, welke zich op een meer onafhankelijke wijze positioneren. Ze hebben vaak een duurder prijsmodel, maar bieden wel veel vrijheid in integraties en modellering.

Een DMP is niet langer alleen voor de grote ondernemingen bereikbaar. Er komen steeds meer spelers op de markt die zich expliciet richten op het middensegment. Er zijn ook oplossingen in de markt die onderdelen van een DMP bevatten, maar niet de gehele oplossing bieden. Hou dan ook rekening met verminderde voordelen ten opzichte van een volwaardige DMP-oplossing.

Start met een DMP. Nu is het moment!

Data spelen een steeds grotere rol in de wereld van de marketeer. Start daarom vandaag met het opstellen van je eerste kleine doelstelling en test deze door het inzetten van datadriven marketing. Is je businesscase positief? Breid dan uit naar een volgend klantsegment.

Geschreven door:

Siebren van Bruggen Team Lead Marketing Intelligence

Siebren, Team Lead Marketing Intelligence, gebruikt data voor het optimaliseren en personaliseren van customer journeys. Voor klanten als Sanitairwinkel, OPEN32, Zamro, Fashcom en Hunkemöller duikt hij daarom graag de data in. Voordat hij bij ons kwam werken deed hij tijdens zijn studie (Marketing Management, Tilburg University) ervaring op in de wereld van e-commerce en online marketing bij FloraHolland en zijn eigen online marketingbureau.

Siebren-van-Bruggen_ISM-eCompany
Geschreven door:

Siebren van Bruggen Team Lead Marketing Intelligence

Siebren, Team Lead Marketing Intelligence, gebruikt data voor het optimaliseren en personaliseren van customer journeys. Voor klanten als Sanitairwinkel, OPEN32, Zamro, Fashcom en Hunkemöller duikt hij daarom graag de data in. Voordat hij bij ons kwam werken deed hij tijdens zijn studie (Marketing Management, Tilburg University) ervaring op in de wereld van e-commerce en online marketing bij FloraHolland en zijn eigen online marketingbureau.

Siebren-van-Bruggen_ISM-eCompany

Ook interessant

 • 19 e-commerce trends voor 2022

  19 e-commerce trends voor 2022

  Strategie Online marketing trendrapport |

  Wat staat ons in 2022 te wachten op het gebied van e-commerce en digital marketi...

  Jurjen Jongejan   
  3 January 2022   

 • 3 concrete tips om jouw businessplan voor 2022 te verduurzamen

  3 concrete tips om jouw businessplan voor 2022 te verduurzamen

  Strategie blog duurzaamheid |

  Een week geleden was de belangrijkste klimaattop sinds 2015: de klimaattop in Gl...

  Leila Govers   
  26 November 2021   

 • Invultemplate: in 3 stappen naar een online marketingstrategie

  Invultemplate: in 3 stappen naar een online marketingstrategie

  Strategie Online marketing Online marketingstrategie invulsheet

  Zonder een actueel en datagedreven beeld van de continu veranderende klantreis l...

  Jurjen Jongejan   
  9 November 2021   

Meer van Siebren van Bru...

 • Omzet genereren met je verkeer? Déze kans laat jij liggen

  Omzet genereren met je verkeer? Déze kans laat jij liggen

  Online marketing Personalisatie Online marketingstrategie |

  Omzet is voor veel webshops de allerbelangrijkste KPI; jaar op jaar krijgen e-co...

  Siebren van Bruggen   
  27 June 2017   

 • De 5 belangrijkste voordelen van een data-managementplatform

  De 5 belangrijkste voordelen van een data-managementplatform

  Online marketing Personalisatie blog |

  Feit: door slimme analyses van data maak je betere beslissingen. Maar datadriven...

  Siebren van Bruggen   
  27 June 2017   

 • Hoe datadriven is uw marketing?

  Hoe datadriven is uw marketing?

  Strategie Online marketing Personalisatie whitepaper

  Big data verzamelen en automatisch omzetten in conversieverhogende marketingacti...

  Siebren van Bruggen   
  27 June 2017