Felice Bok 4 December 2017
Zoekt Nederland naar een noot van peper, of toch van kruid? Op basis van data zocht ik het uit. Bijgevoegd driemaal goede raad aan wie volgend jaar verkopen gaat.
In de praktijk is de kruidnoot (plat, rond en hard) veel populairder bij Nederlanders dan de pepernoot (hoekig en zacht). Neemt niet weg dat er veel meer naar pepernoten wordt gezocht dan naar kruidnoten zoals je ziet in afbeelding 1. Waarschijnlijk komt dit doordat veel Nederlanders kruidnoten en pepernoten als hetzelfde zien.
Afbeelding 1: screenshot van Google Trends
De HEMA lijkt zich bij deze opvatting te hebben aangesloten. Ons oer-Hollandse warenhuis adverteert (met 12.800 zoekopdrachten een gemiste kans voor jou) op dit zeer populaire zoekwoord. De in Google AdS ingestelde landingspagina-URL belooft veel goeds, maar de webwinkel blijkt na doorklikken geen enkele pepernoot in z’n assortiment te hebben opgenomen.
Afbeelding 2: HEMA’s Google Ads-advertentie voor pepernoten
Hoopvolle hulpsinten worden dan ook doorgestuurd naar een generieke landingspagina met snoepgoed en kruidnoten (geen pepernoten, dus):
Afbeelding 3: Een screenshot van HEMA’s “pepernoot-landingspagina”
Kortom, hier liggen nog volop kansen voor retailers in de food-branche.
Leuk detail: Google Trends spot verassend genoeg ook pepernoot-zoekopdrachten uit Canada, Australië en Turkije... en uit Spanje. Wellicht dat de Sint zich vooraf georiënteerd heeft op de pepernootprijzen van dit jaar.
Afbeelding 4: in de blauw gearceerde landen wordt op “Sinterklaas” gezocht
Bij Sinterklaas horen cadeautjes en bij cadeautjes hoort... inpakpapier. En bij voorkeur is dat ‘sinterklaas inpakpapier’. Volgens AdWords wordt hier in de maanden november en december wordt er bij elkaar zo’n 1000x naar gezocht:
Afbeelding 5: het zoekvolume op ‘inpakpapier Sinterklaas’
In een land waar winkelstraten volgens een kwart van de Nederlanders mogen verdwijnen is de kans groot dat cadeautjes online worden besteld (zie ook het zoekvolume in afbeelding 5). Bol.com doet een goede eerste zet door kopers de mogelijkheid te bieden om in te pakken met inpakpapier, maar mist de kans om het product los bij te verkopen. Hetzelfde geldt voor Coolblue, die in het boodschappenmandje wel gerelateerde producten aanbiedt maar geen cadeaupapier los bijverkoopt bij haar ‘kassakoopjes’ zoals je ziet in afbeelding 6:
Afbeelding 6: geen cadeaupapier in de cross-sellstrategie van Coolblue
Ook retailers die inpakpapier in hun standaard-assortiment hebben zitten kunnen extra scoren tijdens de feestdagen. Zo wordt er volop gezocht naar inspiratie voor het mooi inpakken van cadeautjes. Door tijdig bloggers in te schakelen die mooie creatieve inpak-oplossingen bedenken (waarbij verwijzend naar je papier) gooi je als webwinkel een wijd net uit op het moment dat de zoekvolumes aan beginnen te zwellen.
Afbeelding 7: maandelijks wordt er veel gezocht naar manieren om in te pakken
Ook dit jaar focussen online retailers tijdens de feestdagen met name op het direct aanzetten tot de aankoop van hun producten. In Google’s Customer Journey-model wordt dit de Do-fase genoemd; de fase waarin de consument een aankoopbeslissing maakt.
Afbeelding 8: Google’s Customer Journey Model met bijbehorende zoekopdrachten
Het opbouwen van een aankoop- en herkoop-relatie met de klant omvat echter veel meer dan alleen het stimuleren van deze fase. Zo kun je er tijdens de Care-fase (de fase waarin er al gekocht is, en de koper hulp/informatie/inspiratie zoekt rondom z’n aankoop) voor zorgen dat oude klanten terugkomen, of dat klanten van de concurrent uit sentiment de volgende keer voor jou kiezen. Tijdens mijn persoonlijke zoektocht naar inspiratie voor een gedicht over een fotoboek kwam ik deze mooie actie van Albelli tegen:
Afbeelding 9: Albelli in de Care-fase
Zonder dedicated gedichtenwebsite en met een zevende positie in Google hebben ze dit niet slecht gedaan.
Afbeelding 10: Albelli speelt slim in op de Care-fase
Probeer tijdens de feestdagen ook laaghangend fruit te plukken door consumenten die zich in de See, Think, of Care-fase niet te vergeten. Je profiteert dan van extra hoge zoekvolumes en investeert in een strategie die op de lange termijn kan leiden tot extra omzet!
Contentstrateeg Felice miste in haar tijd bij ISM eCompany geen kans om webshops beter te laten ranken. Met strategisch advies droeg zij bij aan de online zichtbaarheid van grote klanten zoals Zinzi, Duifhuizen en Primera.
Contentstrateeg Felice miste in haar tijd bij ISM eCompany geen kans om webshops beter te laten ranken. Met strategisch advies droeg zij bij aan de online zichtbaarheid van grote klanten zoals Zinzi, Duifhuizen en Primera.
Online marketing SEA benchmark Online Advertising |
Bij ISM eCompany vinden we dat een datagedreven besluitvormingsproces essentieel...
Carmen Wielaard
3 February 2022
Strategie Online marketing trendrapport |
Wat staat ons in 2022 te wachten op het gebied van e-commerce en digital marketi...
Jurjen Jongejan
3 January 2022
Strategie Online marketing Online marketingstrategie invulsheet
Zonder een actueel en datagedreven beeld van de continu veranderende klantreis l...
Jurjen Jongejan
9 November 2021
Online marketing SEO whitepaper |
Hoe zorg je ervoor dat je teksten SEO-proof zijn? Bij het optimaliseren van teks...
Felice Bok
4 December 2017
Online marketing SEO video |
ISM'er Felice Bok vertelde tijdens een webinar hoe u de interesses van uw doelgr...
Felice Bok
4 December 2017
Online marketing SEO presentatie
Een goede contentstrategie straalt expertise uit en is van toegevoegde waarde vo...
Felice Bok
4 December 2017