Belangrijke functionaliteiten van een B2B-webshop [deel 2]

Blog

Merel Roest    28 February 2020   

Steeds meer B2B-organisaties grijpen de kans en verkopen hun producten via een webshop. In het eerste deel van deze blogserie deelde ik vijf belangrijke functionaliteiten van een B2B-webshop, zoals het afschermen van je content voor ongeregistreerde gebruikers en klantspecifieke kortingen. Maar welke functionaliteiten zijn nog meer belangrijk? En welke functionaliteiten zijn relevant voor jouw webshop?

6. Offertes beheren

Wil je nieuwe (niet geregistreerde) bezoekers de mogelijkheid bieden om een offerte aan te vragen via jouw webshop? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De simpele oplossing is een online formulier waarmee de bezoeker een offerte kan aanvragen. Een andere, meer complexe, optie is dat de bezoeker producten uit de webshop selecteert en hier een offerte voor opvraagt. Bij een offerteverzoek ontvangt de verkoopverantwoordelijke direct een e-mail met een notificatie.

Ga je voor de laatste optie? Breng dan van tevoren goed in kaart wat de wensen zijn. Mag de bezoeker voor alle producten een offerte opvragen of alleen voor specifieke producten, zoals maatwerk? Breng daarnaast de impact voor de organisatie in kaart. Kan de binnendienst de offertes afvangen binnen de gewenste tijd, of zijn er intern veranderingen nodig?

7. Geavanceerde zoek- en filterfunctionaliteit

Verkoop je veel producten met specifieke eigenschappen, zoals materiaal, formaat, gewicht en merk? Zorg dan dat je bezoekers producten goed kunnen vinden door middel van de zoekfunctie en het filtersysteem. Denk van tevoren goed na op welke eigenschappen de klant zoekt, zodat je voor de belangrijke categorieën speciale pagina’s kunt aanmaken. Een goede vindbaarheid van producten draagt voor bezoekers bij aan een prettige winkelervaring, minder nee-verkopen en minder vragen aan de binnendienst.

8. Inzage in aakoopgeschiedenis

Maak het klanten gemakkelijk om zelf hun bestelgeschiedenis in te zien in jouw B2B-webshop. Zorg er daarnaast voor dat klanten inzicht hebben in de status van een bestelling die nog niet geleverd is. Zo voorkom je dubbele bestellingen en verwarring over levertijden.

9. Eenvoudig en snel herhaalbestellingen plaatsen

In B2B e-commerce worden vaak herhaalbestellingen geplaatst. Zorg ervoor dat de webshop het plaatsen van een herhaalbestelling zo eenvoudig en snel mogelijk maakt. Door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om te bestellen op basis van SKU (artikelnummer) en aantallen. Ook kun je denken aan een functionaliteit om de gewenste bestelling te plaatsen door het uploaden van een Excelbestand. In Magento kan dit met de Quick order functionaliteit, wat standaard onderdeel is van het Commerce pakket.

10. Up- en crossellen van gerelateerde producten

Wist je dat het mogelijk is om automatisch gerelateerde producten aan te bevelen? Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een product met uitgebreide specificaties, aanvullende producten, of het tonen van een alternatief merk als het product niet meer voorradig is. Up- en crossellen is een eenvoudige manier om de orderwaarde te vergroten. Wordt een product vaak afgenomen in combinatie met een ander product? Kies dan voor de functionaliteit waarbij jouw webshop crosselling automatisch verzorgt. Afbeelding 1 toont een voorbeeld van crosselling.

Afbeelding 1: voorbeeld van crosselling

11. Verschillende betaalmethoden

Naast betalen op rekening of factuur is het een optie om een selectie van betaalmethoden aan te bieden. Heb je vaste klanten die regelmatig herhaalaankopen doen? Dan is automatische incasso een goede optie. Dit bespaart de klant tijd en moeite en jouw organisatie hoeft zelf ook minder lang te wachten op de betaling.

Direct betalen komt minder vaak voor in de B2B wereld, maar kan het een handige toevoeging zijn voor kleine en eenmalige bestellingen. Opties voor direct betalen zijn: directe overboeking, PayPal, iDeal, Mastercard, Visa, achteraf betalen en eventueel buitenlandse betaalmethoden zoals Bancontact of Sofort. Betaalmethoden kunnen eenvoudig worden geïmplementeerd met een Payment Services Provider zoals Adyen Buckaroo, Multisafepay en Ingenico.

12. Responsive design

Steeds meer online bestellingen vinden plaats via mobiel. Daarom is het belangrijk dat je webshop een responsive design heeft, dat wil zeggen dat de webshop goed bruikbaar is en er goed uitziet op alle schermgroottes, zoals desktop, tablet én mobiel. Een responsive design zorgt voor een kortere laadtijd en dat minder mensen afhaken.

Tip: bekijk in deze video hoe je de laadsnelheid verhoogt

De belangrijkste functionaliteiten voor jouw organisatie

Bepaal welke functionaliteiten essentieel zijn voor jouw organisatie en start met het implementeren van deze functionaliteiten. Functionaliteiten die minder prioriteit hebben kunnen later tijdens het doorontwikkelen stapsgewijs worden geïmplementeerd. Hoe meer opties er standaard in het e-commerceplatform aanwezig zijn, hoe stabieler het platform en des te minder kosten je hebt aan toekomstig onderhoud.

Lees meer over de functionaliteiten van een B2B-webshop in deel 1. 

New call-to-action

Geschreven door:

Merel Roest Business Development Manager

Merel is Business Development Manager bij ISM eCompany. Met een passie voor e-commerce helpt zij organisaties met hun e-commerce succes. In haar rol houdt zij zich voornamelijk bezig met Magento 2 en B2B-klanten.

Merel-Roest_ISM-eCompany
Geschreven door:

Merel Roest Business Development Manager

Merel is Business Development Manager bij ISM eCompany. Met een passie voor e-commerce helpt zij organisaties met hun e-commerce succes. In haar rol houdt zij zich voornamelijk bezig met Magento 2 en B2B-klanten.

Merel-Roest_ISM-eCompany

Ook interessant

 • [Video] Deze conversieboosters zijn onmisbaar voor een succesvolle Magento 2 webshop

  [Video] Deze conversieboosters zijn onmisbaar voor een succesvolle Magento 2 webshop

  Online marketing video Magento |

  Een goed ingerichte Magento 2 webshop levert je veel voordelen op.  Een standaar...

  Jurjen Jongejan   
  19 November 2020   

 • In 4 stappen een gepersonaliseerde webshopbeleving met Magento Commerce

  In 4 stappen een gepersonaliseerde webshopbeleving met Magento Commerce

  Platform Personalisatie whitepaper Magento |

  Welke mogelijkheden biedt Magento Commerce zodat je zelf direct aan de slag kan ...

  Jeanine Zomer   
  2 November 2020   

 • [Video] Magento Commerce: zo behaal je meer succes door de inzet van gepersonaliseerde acties

  [Video] Magento Commerce: zo behaal je meer succes door de inzet van gepersonaliseerde acties

  Platform video Magento

  Magento Commerce is een platform met eindeloos veel functionaliteiten en mogelij...

  Jeanine Zomer   
  3 September 2020   

Meer van Merel Roest

 • Shopware 6.4: de belangrijkste innovaties op een rij

  Shopware 6.4: de belangrijkste innovaties op een rij

  Platform blog Shopware |

  Shopware 6.4, de nieuwste versie van Shopware is sinds kort gereleased. Dit is d...

  Merel Roest   
  28 February 2020   

 • [Video] Zo ben je succesvol met B2B e-commerce

  [Video] Zo ben je succesvol met B2B e-commerce

  Platform video B2B |

  Webshops zijn al lang niet meer alleen voor consumenten. Toch zijn er nog veel o...

  Merel Roest   
  28 February 2020   

 • Magento of Shopware: welk platform past bij mijn organisatie?

  Magento of Shopware: welk platform past bij mijn organisatie?

  Platform whitepaper B2B

  Het vinden van het juiste e-commerceplatform kan lastig zijn. Wij krijgen dan oo...

  Merel Roest   
  28 February 2020