Collin de Boer 11 April 2018
Vorig jaar voerde Magento een rebrandingscampagne aan voor drie producten: Magento Community, Magento Enterprise én de Magento Cloud Edition. Magento Community Edition gaat sindsdien door het leven als Magento Open Source, en Magento Enterprise is met de Cloud samengevoegd tot Magento Commerce. Magento Commerce is gelicenseerd, Community is gratis: welke versie is het interessantst voor jouw webwinkel? In deze blog licht ik de verschillen toe.
Magento Commerce en Open Source zijn zussen van elkaar; ze hebben zowel overeenkomsten als verschillen. De belangrijkste functionaliteiten die vereist zijn voor het runnen van een webshop -zoals het beheren van producten, voorraad en productattributen- zijn identiek opgezet. Toch is de Commerce-editie van Magento meer dan simpelweg een gelicenseerde editie van Open Source. Hieronder bespreek ik de belangrijkste vier verschillen tussen beide versies.
Magento Commerce bevat – in tegenstelling tot Magento Open Source – diverse features om gepersonaliseerde winkelervaringen mee op te zetten. Het platform ondersteunt het opzetten van dynamische content, het ontwikkelen van promoties en het tonen van klantgebonden prijzen. Het is ook mogelijk om klanten te segmenteren op attributen als locatie, geslacht, bestelgeschiedenis en wish lists. Heeft een klant zich niet geregistreerd? Dan is deze alsnog targetbaar door de producten te tonen die deze heeft bekeken.
Het scheppen van klantloyaliteit is een belangrijke randvoorwaarde voor eCommerce-succes. Magento’s Commerce-editie bevat hiertoe aanvullende mogelijkheden. Zo ondersteunt deze versie onder meer loyaliteitsprogramma’s: trouwe kopers kunnen punten verzamelen, giftcards ontvangen én in aanmerking komen voor persoonlijke aanbiedingen. Bovendien kunnen begeerde producten worden toegevoegd aan wishlists, wat de kans op toekomstige aankopen vergroot.
Voor zowel oude als nieuwe klanten geldt dat je graag wilt dat ze je assortiment goed kunnen doorzoeken. De ‘Elasticsearch’ functionaliteit van Magento Commerce helpt hier een handje bij. De zoekmachine kan dankzij deze plugin verschillende talen en synoniemen in zoekopdrachten interpreteren. Heeft de besteller op een eerder moment z’n gegevens achtergelaten? Dan kunnen producten zelfs in één klik worden aangeschaft.
In Magento Open Source kunnen meerdere mensen tegelijkertijd samenwerken. Iedere gebruiker heeft dan echter wel dezelfde rechten. Magento Commerce is ingericht op verschillende typen gebruikers; door bevoegdheden te koppelen aan gebruikersaccounts voorkom je dus onnodige risico’s tijdens het samenwerken in de omgeving.
Wil je graag een aangepaste lay-out in je webshop, dan vergt dit bij Open Source nagenoeg altijd kennis van HTML en/of CMS. Commerce bevat daarentegen Magento Pagebuilder (‘Bluefoot CMS’); met dit CMS wordt het eenvoudig om pagina’s gestyled op website weer te geven -zonder dat hier code bij aan te pas komt. Zo kan er bijvoorbeeld worden gesleept met contentblokken dankzij een drag and drop-functie en wordt het maken van lay-outs eenvoudiger. Het inschakelen van een technische partij is hierdoor minder nodig.
In aanvulling op extra features bieden de makers van Magento extra services aan degenen die van de gelicenseerde variant gebruikmaken. Deze klanten kunnen rekenen op technische support en hebben de mogelijkheid om Magento te draaien vanuit een Cloud-omgeving, waarvoor een hostingpakket afgesloten dient te worden. Deze Cloud fungeert als een hosting-omgeving waarop de Magento-webshop volledig operationeel kan draaien.
Zoals besproken hebben beide pakketten enige overlap. Magento Open Source is een zelfstandige omgeving die zich leent voor honderden waardevolle plugins; het is dus niet zo dat Open Source-gebruikers geen volwaardig platform tot zich beschikking hebben. De mogelijkheden zijn echter beperkter, en er is meer technische kennis vereist om veranderingen door te voeren. Magento Commerce bevat vele extra’s, en wordt ingezet door grotere bedrijven met veel verkeer, uitgebreide productcatalogussen en complexe bedrijfsstructuren.
Dit zijn – in een notendop- de belangrijkste verschillen tussen Magento Commerce en Magento Open Source. Wil je liever meer de diepte in? Begin 2018 ging ik tijdens mijn webinar dieper in op de verschillen. Deze webinar kun je gratis terugkijken via deze pagina:
Na zijn afstuderen begon Collin in 2014 bij ISM als Business Developer. Als Magento ambassadeur weet hij alles van het e-commerce platform. Daarnaast is hij team lead van het business development team.
Na zijn afstuderen begon Collin in 2014 bij ISM als Business Developer. Als Magento ambassadeur weet hij alles van het e-commerce platform. Daarnaast is hij team lead van het business development team.
Online marketing video Magento |
Een goed ingerichte Magento 2 webshop levert je veel voordelen op. Een standaar...
Jurjen Jongejan
19 November 2020
Platform Personalisatie whitepaper Magento |
Welke mogelijkheden biedt Magento Commerce zodat je zelf direct aan de slag kan ...
Jeanine Zomer
2 November 2020
Platform video Magento
Magento Commerce is een platform met eindeloos veel functionaliteiten en mogelij...
Jeanine Zomer
3 September 2020
Platform Online marketing whitepaper |
Meer omzet, kort ontwikkeltraject en klaar voor de toekomst. Dankzij onze beweze...
Collin de Boer
11 April 2018
Platform Online marketing presentatie |
Door het aantal best practices voor online marketing en Magento-webshops is het ...
Collin de Boer
11 April 2018
Platform Online marketing video
Door het aantal best practices voor online marketing en Magento-webshops is het ...
Collin de Boer
11 April 2018