Jens Olsthoorn 2 February 2018
Google lanceerde begin 2018 de nieuwe versie (bèta) van Search Console. De bèta heeft een frissere uitstraling, 16 maanden aan data (voorheen 3 maanden) en betere mogelijkheden om indexatieproblemen en oplossingen te achterhalen. Op 25 juni 2018 voegde Google een nieuwe bouwsteen aan de bèta toe: de URL-inspectietool. Wat deze functionaliteit inhoudt en wat de toepassingen voor webshops zijn lees je in deze blog.
Met de URL-inspectietool kun je een URL invoeren en vervolgens uitgebreide informatie opvragen met betrekking tot crawling en indexering.
Tip: weet je niet wat crawling en indexering is? Lees dan deze blog
Google geeft met de tool antwoord op de volgende vragen:
Kortom, vragen die elke webshop heeft die serieus bezig is met SEO.
Afbeelding 1: een scan van de sitemap van tuincentrum.nl
De vraag is natuurlijk wat je met deze informatie kan en wanneer het interessant is om deze functionaliteit te gebruiken. Daarom heb ik een veelvoorkomend scenario van onze klanten uitgewerkt. In dit scenario kijk ik naar drie verschillende onderdelen van de URL-inspectietool:
Een veelvoorkomend scenario bij onze klanten is dat ze teveel URL’s met magere content laten indexeren. Een voorbeeld hiervan zijn filterpagina’s. Sommige filterpagina's verschillen in de basis niet van de categoriepagina, maar worden soms toch geïndexeerd. Als dit met ieder mogelijke filtercombinatie gebeurt (dit kan tot in de miljoenen URL’s lopen), is dit nadelig voor SEO en is het belangrijk om indexatie terug te dringen.
Afbeelding 2: ongewenst geïndexeerde pagina's
Het terugdringen van indexatie kan door te werken met canonical URL’s. Met een canonical URL vertellen we Google dat een overbodige filterpagina slechts het kleine broertje is van de categoriepagina – en dat we dit kleine broertje niet willen laten indexeren. Binnen de filterpagina geven we dan de categoriepagina op als canonical URL.
Een voorbeeld van een filterpagina: https://www.tuincentrum.nl/kamerplanten/filter/20-40cm
Een passende canonical URL is in dit geval: https://www.tuincentrum.nl/kamerplanten
Er bestaat echter geen zekerheid dat Google de canonical respecteert. Als Google de canonical respecteert, dan heeft dat als gevolg dat de filterpagina uit de index wordt gehaald. Als Google de canonical niet respecteert, dan blijft de filterpagina gewoon in de index bestaan.
Of Google de canonical respecteert hangt af van meerdere factoren. De belangrijkste hiervan is dat het kleine broertje ook echt sprekend moet lijken op het grote broertje. Dat betekent: dezelfde meta tags, dezelfde content, dezelfde gestructureerde data. Bij grote verschillen zal Google de canonical vaak negeren.
Afbeelding 3: met canonical tags worden ongewenste indexaties zo goed mogelijk voorkomen
Waar zit de toegevoegde waarde van Google’s nieuwe URL-inspectietool in dit verhaal? In dit scenario worden de canonicals geïmplementeerd op de filterpagina’s. Na de implementatie wil je goed monitoren of Google de canonicals respecteert. Je moet je voorstellen dat Google miljoen filterpagina’s opnieuw moet crawlen en dat daar normaal gesproken vele weken overheen gaat.
Je wil echter zo snel mogelijk inzicht hebben of de canonicals werken. Als je snel ziet dat Google de canonical negeert, dan kun je besluiten om de pagina’s meer overeenkomstig te maken.
Voorheen was er al altijd een mate van onzekerheid als we zagen dat Google bepaalde filterpagina’s in de index bleven bestaan. Het was moeilijk in te schatten of:
Met de URL-inspectietool heb je dit nu een stuk sneller inzichtelijk. Daarmee verlies je minder tijd en kun je sneller bijsturen. Zo kunnen we een filterpagina indienen om te zien of Google de URL überhaupt gecrawld heeft. Vervolgens kijk je of Google de canonical URL inderdaad respecteert. Steekproefgewijs test je dan of de oplossing werkt.
Voor sommige webshops is het probleem juist omgedraaid: zij willen méér URL’s indexeren. Zo kan het gebeuren dat veel producten helemaal niet geïndexeerd zijn, maar wel prima als landingspagina kunnen dienen voor SEO. Dit kan gebeuren wanneer bijvoorbeeld de productteksten te veel op elkaar lijken. Ook dit krijg je met de URL-inspectietool inzichtelijk. Je ziet dan dat Google zelf een andere pagina als canonical URL kiest.
De toepassingen van de URL-inspectietool blijven niet beperkt tot achterhalen of canonicals worden gerespecteerd. Ieder ander technische wijziging die je aan je platform doorvoert m.b.t. crawling of indexatie kan je met de URL-inspectietool eenvoudig controleren. Het mooie is dat je direct te zien krijgt wanneer de URL voor het laatst is gecrawld, zodat je nooit meer met de twijfel zit of Google al een bezoekje heeft gebracht.
Tip: lees in de blog meer over technische SEO
Tip: lees in deze blog hoe je van filters SEO-boosters kan maken
De nieuwe URL-inspectietool biedt dus op een laagdrempelige manier interessante inzichten op het gebied van technische SEO. De functionaliteit is vooral bedoeld om steekproefgewijs URL’s te controleren en niet om URL’s in grote aantallen tegelijk te analyseren. Voor dit soort bulkanalyses is de Index coverage in Search Console een goede functionaliteit.
Deze twee functionaliteiten sluiten daarom goed op elkaar aan. Er kan enerzijds gekeken worden welke technische SEO-problemen een website heeft en anderzijds of de verbeterpunten die hieruit voortvloeien het gewenste effect hebben. Bovendien is de tool makkelijk in gebruik te nemen en is Google weer een stap dichterbij om het leven van veel SEO-marketeers makkelijker te maken.
Is de nieuwe Search Console hiermee af? Dat zeker niet. We raden aan om voorlopig nog de oude en nieuwe versie van Search Console naast elkaar te gebruiken. Hoewel de nieuwe versie steeds meer vorm begint te krijgen, zijn nog niet alle functionaliteiten overgezet. Twee voorbeelden hiervan zijn de fetch & render functie en robots.txt-tester, die beide op het moment van schrijven nog niet in de nieuwe versie zitten.
Jens was tot 2020 werkzaam als SEO consultant bij ISM eCompany.
Jens was tot 2020 werkzaam als SEO consultant bij ISM eCompany.