De voor- en nadelen van e-commercereuzen op het gebied van SEO

Blog

Kees Beckeringh    8 January 2020   

Ken je dat moment? Je zoekt een product op in Google en wie staan er bovenaan de zoekresultaten? E-commercereuzen als Bol.com en Coolblue. Vreemd is het niet. Vrijwel iedereen kent ze en hun assortiment is gigantisch. Toch is het online bestaan van een e-commercereus niet alleen rozengeur en maneschijn, als het gaat om SEO. Wat zijn de voor- en nadelen van e-commercereuzen op het gebied van SEO?

Wat is een e-commercereus?

Voordat ik vertel wat de voor- en nadelen zijn van e-commercereuzen als Zalando en Bol.com op het gebied van SEO, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat we verstaan onder een e-commercereus. Een e-commercereus is een gevestigde online retailer, met een hoge naamsbekendheid, een sterk assortiment en een bereidheid om grote investeringen te doen in het optimaliseren van de website.

De voordelen die e-commercereuzen hebben op het gebied van SEO

E-commercereuzen als Bol.com en Coolblue hebben vaak zo’n sterke positie in Google, dat het verslaan van deze partijen in Google een onmogelijke opgave lijkt. Deze partijen hebben op het gebied van SEO dan ook een hoop voordelen:

Voordeel 1: een hoge domeinautoriteit

De domeinautoreiteit van e-commercereuzen ligt een stuk hoger dan die van een gemiddelde webshop. Waar de domeinautoriteit van een gemiddelde webshop vaak niet boven de 50 uitkomt, ligt die van e-commercereuzen rond de 90. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat e-commercereuzen veel meer verwijzende domeinen hebben, doordat ze meer publiciteit en meer partners hebben.

Voordeel 2: meer en betere productcontent

Klanten nemen vaker de tijd om (uitgebreide) reviews te schrijven. Zo heeft Coolblue in sommige gevallen 800 reviews bij één stofzuiger, waar een gemiddelde elektronicawebshop al blij is met vijf reviews.

Voordeel 3: producten raken niet snel uitverkocht

E-commercereuzen als Zalando en Bol.com werken vaak samen met partners. Hierdoor zijn producten veel minder snel uitverkocht dan bij gemiddelde webshops.

Voordeel 4: het assortiment is enorm

De keuze is reuze! Doordat e-commercereuzen samenwerken met partners, is het assortiment gigantisch. Waar een gemiddelde webshop misschien 100 producten aanbiedt in een specifieke categorie, bestaat het assortiment van e-commercereuzen vaak uit duizenden producten. Consumenten blijven hierdoor langer in de webshop en haken niet snel af, wat een positief effect heeft op SEO.

Voordeel 5: de gebruiksvriendelijkheid is hoog

De gebruiksvriendelijkheid bij e-commercereuzen is hoog. Heel hoog. Een partij als Coolblue heeft enorm veel data en ervaring en is hierdoor in staat om klantbeleving in de webshop volledig te optimaliseren. Zo zijn de filters en topnavigatie volledig geoptimaliseerd, zijn er linkjes geplaatst naar relevante pagina’s en werkt de zoekfunctie uitstekend. Kortom, wie iets bij deze partijen wilt kopen zal het aan de gebruiksvriendelijkheid niet ontbreken.  

Voordeel 6: de naamsbekendheid is hoog

E-commercereuzen hebben een hoge naamsbekendheid. Hierdoor kan het zo zijn dat zelfs als jouw webshop op de eerste positie rankt in de zoekresultaten en Bol.com staat op de derde positie, dat bezoekers toch daarop klikken, omdat ze Bol.com kennen. Gebeurt dit vaak, dan herkent Google dit en zal die de posities opnieuw rangschikken.

Voordeel 7: de SEO-budgetten zijn hoog

De budgetten bij e-commercereuzen zijn enorm. Zo heeft Bol.com niet één maar twee SEO-teams. Een performance team en een innovatie team. Hierdoor kunnen ze dus meer en sneller optimaliseren voor SEO.

Waarom e-commercereuzen soms ook in het nadeel zijn

Is de moed om topposities te bereiken in Google je inmiddels in de schoenen gezakt? Geen zorgen, er is ook goed nieuws voor jouw organisatie. Ik heb je tenslotte niet voor niets beloofd dat het online bestaan van e-commercereuzen niet alleen rozengeur en maneschijn is. E-commercereuzen zijn op een aantal SEO-vlakken namelijk in het nadeel. Ik licht ze hieronder toe:

Nadeel 1: de linkwaarde wordt verdeeld over veel verschillende pagina’s

De homepagina krijgt 100 procent van de linkwaarde. Vervolgens wordt deze linkwaarde verdeeld over dieper gelegen pagina’s, zoals je ziet in afbeelding 1. Hoe meer linkwaarde een specifieke pagina krijgt, hoe beter je kunt ranken met deze pagina. Dit betekent dat hoe meer verschillende pagina’s een webshop heeft, hoe meer die linkwaarde wordt verdeeld over verschillende pagina’s en hoe kleiner de kans dat je goed rankt met een specifieke pagina rankt.

Linkwaardeverdeling

Afbeelding 1: linkwaardeverdeling

In afbeelding 2 zie je hoeveel pagina’s Bol.com heeft. De linkwaarde wordt bij deze partij dus verdeeld over een hele hoop verschillende pagina’s.

Aantal geindexeerde pagina's Bol.com

Afbeelding 2: aantal geïndexeerde pagina’s van Bol.com

Nadeel 2: er vallen een hoop gaten in de klantreis

E-commercereuzen laten een hoop gaten vallen in de klantreis. Het See Think Do Care-model van Google stelt dat consumenten vier fases doorlopen. E-commercereuzen focussen met name op de concurrende do-fase. Oftewel, de fase waarin de aankoop wordt gedaan. In de think- en care-fase laten ze dus een hoop kansen liggen. Doe hier je voordeel mee!

Je weet nu dat e-commercereuzen op het gebied van SEO niet altijd in het voordeel zijn. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van e-commercereuzen op het gebied van SEO? Bekijk dan deze video:

New call-to-action

Geschreven door:

Kees Beckeringh Online Marketing Strateeg

Kees is 8 jaar werkzaam als SEO Consultant bij ISM eCompany. Hij heeft gewerkt voor klanten als Lucardi, Heuts en Intersport. Binnen ISM eCompany heeft Kees een dubbelrol. Naast SEO-consultant is hij ook Online Marketing Strateeg waarbij hij klanten adviseert in het optimaal inzetten van hun kanalen.

Kees_Beckeringh_ISM-eCompany
Geschreven door:

Kees Beckeringh Online Marketing Strateeg

Kees is 8 jaar werkzaam als SEO Consultant bij ISM eCompany. Hij heeft gewerkt voor klanten als Lucardi, Heuts en Intersport. Binnen ISM eCompany heeft Kees een dubbelrol. Naast SEO-consultant is hij ook Online Marketing Strateeg waarbij hij klanten adviseert in het optimaal inzetten van hun kanalen.

Kees_Beckeringh_ISM-eCompany

Ook interessant

 • SEO-benchmark Q2 2021

  SEO-benchmark Q2 2021

  Online marketing SEO benchmark |

  De SEO-benchmark voor digital commerce onderzoekt welke websites en webshops het...

  Henne Bloem   
  23 April 2021   

 • [Video] Internationale SEO: hoe verleg je als webwinkel de grenzen naar het buitenland?

  [Video] Internationale SEO: hoe verleg je als webwinkel de grenzen naar het buitenland?

  SEO video |

  Ondanks het uitdagende jaar hebben veel retailers en merken toch een groei doorg...

  Umut Terli   
  18 March 2021   

 • De SEO-trends van 2021

  De SEO-trends van 2021

  SEO blog

  Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent dat de SEO-trends en ontwikk...

  Umut Terli   
  15 February 2021   

Meer van Kees Beckeringh

 • [Video] Stappenplan: hoe komt u tot een goede online marketingroadmap?

  [Video] Stappenplan: hoe komt u tot een goede online marketingroadmap?

  Online marketing Online marketingstrategie video |

  Hoe achterhaalt u de online behoeften van uw doelgroep? Hoe vertaalt u dit naar ...

  Kees Beckeringh   
  8 January 2020   

 • [Presentatie] Stappenplan: hoe komt u tot een goede online marketingroadmap?

  [Presentatie] Stappenplan: hoe komt u tot een goede online marketingroadmap?

  Online marketing Online marketingstrategie presentatie |

  Hoe achterhaalt u de online klantbehoeften en vertaalt u dit naar kansen?

  Kees Beckeringh   
  8 January 2020   

 • 5 tips waarmee je in 2020 de top bereikt en de e-commercereuzen verslaat in Google

  5 tips waarmee je in 2020 de top bereikt en de e-commercereuzen verslaat in Google

  SEO blog

  Het is je vast niet ontgaan dat e-commercereuzen als Zalando en Bol.com vaak de ...

  Kees Beckeringh   
  8 January 2020