Dit heb je gemist bij onze SEO-masterclass

Blog

Kees Beckeringh    27 June 2018   

smaster_banner2.png

Niemand zal ontkennen dat SEO een belangrijke tak van sport is voor (online) retailers. Maar hoe bedenk je een werkende en uitvoerbare SEO-strategie? Op donderdag 21 juni 2018 gaven mijn collega’s en ik antwoord op deze vraag met alweer de derde editie van de SEO-masterclass. Alle learnings van de masterclass lees je in deze blog (inclusief slides van de presentaties)!


Inhoud

Direct naar: 

 1. Succesvol SEO-team
 2. Linkbuilding - strategie
 3. On page SEO
 4. Linkbuilding - praktijk
 5. Voice search

 

Leestijd: 8 minuten

 

Een succesvol SEO-team: de onmisbare ingrediënten

Soms is er een punt waarop je jezelf als online retailer of merkfabrikant op een doodlopende weg begeeft. Extra investering van tijd en geld lijken zichzelf niet langer uit te betalen in stijgende rankings. Welke knelpunten de oorzaak zijn van je stagnerende resultaten, hangt af van de groeifase waarin je bedrijf zich bevindt. Tijdens mijn sessie lichtte ik toe hoe een SEO-volwassenheidsmodel eruitziet en welke stappen cruciaal zijn om een SEO-team levensvatbaar te houden.

 

 New Call-to-action

 

#1: divide & conquer

Samengevat kun je SEO in zes verschillende activiteiten onderverdelen:

Als je ieder onderdeel los analyseert op kansen, er een strategie voor uitdenkt en deze vervolgens uitvoert en monitort, krijg je je strategie onder controle en boek je winst. Zorg er altijd voor dat je een meerjarenplan formuleert. SEO is immers een langetermijnstrategie.

#2: creëer draagvlak

Een goede strategie is belangrijk, maar zonder draagvlak van hoger op in de organisatie, blijven je plannen in de stijgers staan. Zorg dus voor draagvlak bij het management. Door toezeggingen te krijgen op het gebied van budget, capaciteit en je langetermijnsplan voorkom je dat je aanpak op een dood spoor belandt.

Tip: het laten zien van de activiteiten van de concurrent en het delen van SEO-successen kan je werk stukken eenvoudiger maken!

 

#3: zorg voor voldoende kennis & capaciteit

Als je handen tekort komt en je door de bomen het bos niet meer kunt zien, ben je te laat met het werven van nieuw goed personeel. Kijk vooruit en voorkom toekomstige tekorten in kennis en capaciteit. Zet tijdig je vacatures gereed en werk met freelancers als je capaciteit tekort komt.

Het vinden van ervaren SEO-personeel is tegenwoordig een flinke uitdaging. Je vindt waarschijnlijk niemand die voldoet aan al je eisen. Door nieuw personeel te selecteren op basis van motivatie en hen op te leiden en daarnaast bestaande A-players een persoonlijk carrièreplan te geven, houd je het lek boven.

#4: zorg voor synergie

Een plus een hoeft geen twee te zijn; soms is het drie. Verzamel bijvoorbeeld verbeterpunten, doe vooraf kosteninschattingen en voorkom dat één specialist te veel ballen omhoog moet houden.  Zo haal je het meeste uit je team.

 

 

Zo zet je een succesvolle linkbuildingstrategie op

Met sterke content en goede optimalisaties alleen kom je er niet. Ook het aantal linkjes wat naar je website verwijst (en hun kwaliteit) speelt een belangrijke rol. In deze sessie legde onze SEO-consultant Mark uit hoe je van een linkbuildingstrategie een succesverhaal maakt.

 

[Tip] Deze presentatie kun je ook in webinar-vorm terugkijken!

 

#1: ga strategisch aan de slag

Het doelloos verzamelen van linkjes werkt tegenwoordig niet meer; door actief aan de slag te gaan met targets, doelstellingen en zelfs een jaarplanning blijf je de concurrentie een streepje voor. Bepaal ook vooraf hoeveel budget je bereid bent om te investeren in een linkje.

 

#2: er zijn linkjes en linkjes

‘Een link is een link’, wordt er weleens gezegd in linkbuildingcontreien. Dat is echter een veelvoorkomend misverstand. Wat een linkje ‘kost’ hangt namelijk nauw samen met het type link. Zo kosten links vanuit testimonials, interviews vooral tijd. Maar wil je een linkje werven op een blog, een startpagina of een website met hoge autoriteit, dan is dit in de meeste gevallen niet gratis. Overigens is één link op een site van derden val voldoende.

 

#3: het betalen voor linkjes werkt

Mocht je uitkomen op het moeten betalen voor een linkje, dan zijn je kansen op een succesvolle plaatsing het grootst. Of de link geplaatst wordt is dan namelijk minder smaak-afhankelijk. Let wel op dat je een do-follow link krijgt.

 

 

Zo optimaliseer je landingspagina’s voor meer verkeer

Wat zijn de best practices als het gaat om het optimaliseren van content en techniek? ISM’er Jens Olsthoorn gaf tijdens z’n presentatie verschillende belangrijke tips:

 • Verricht een sterkte/zwakte-analyse om je SEO-strategie te definiëren. Zorg ervoor dat je je onderzoek insteekt op je waardeproposities.
 • Gebruik altijd een zoekwoordenonderzoek als vertrekpunt
 • Koppel je zoekwoordenonderzoek aan customer journey fases voor extra effectiviteit. Niet iedere zoekopdracht staat immers gelijk aan een hoge koopintentie. Door hier rekening mee te houden, zorg je voor een mooie aansluiting tussen content en bezoekersinteresse!
 • Optimaliseer je productfilters en -categorieën op eigenschappen waar veel naar gezocht wordt
 • Voer A/B-testen uit in AdWords om te testen welke pagina het meest geschikt is als (SEO)-landingspagina
 • Zorg voor interne links naar je belangrijkste pagina’s
 • Plaats enkel kwaliteitscontent op je belangrijkste pagina’s

Kortom, door in je webshop in te spelen op trends en bezoekersinteresses, de juiste zoekwoorden voorrang te geven en belangrijke pagina’s een prominente plek te geven maak je je webshop zowel Google- als bezoekersvriendelijk!

 


 

Linkbuilding in de praktijk

In navolging op zijn sessie over linkbuildingstrategie gaf Mark ook een lezing over de praktische kant van linkbuilding. Het linkbuildingproces kun je verdelen in vier verschillende stappen:

Stap 1: analyseer bestaande backlinkprofielen

Stap 2: vind de juiste contactinformatie van je linkprospect

Stap 3: bewaar het overzicht in je outreachplan door met een document te werken

Stap 4: rapporteer de effectiviteit van je linkbuildingactiviteiten

Een andere belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen is in hoeverre je zelf aan de slag wil gaan met met linkbuilding, of dat je dit uitbesteedt. Beide oplossingen hebben in dit geval zowel voor- als nadelen.

Tip: lees hier hoe je de waarde van een betaalde link bepaalt

Het uitbesteden van je linkbuilding zorgt voor lagere kosten en een grotere kans op continuïteit, maar er komen wel extra kosten voorhet inzetten van externe linkbuilders. In-house linkbuilding vraagt daarentegen vaak om kennis van zaken, is tijdrovend en kan duurder uitpakken omdat je onderhandelingspositie naar de “linkplaatser” toe minder sterk is. Een mooi voordeel is echter dat je niet afhankelijk bent van de uurtarieven van een externe linkbuilder.

 

 

 

Voice search

Voice search wint steeds meer terrein. De verwachting is zelfs dat 50 procent van de zoekopdrachten op basis van uitgesproken zoekopdrachten dan wel op image search gebeurt! De hype dicteert tegenwoordig dat iedereen ermee aan de slag moet, maar dit behoeft wel enige kanttekeningen voor e-commerce. Sommige paginatypes lenen zich namelijk niet voor voice search en hoeven hier dan ook niet op geoptimaliseerd te worden.

 

Customer journey

Voice search leent zich niet goed voor bezoekers die zich in de See-fase (de fase waarin nog ontdekt moet worden dat er behoefte is aan een product of dienst) en de Do-fase (de aankoopsfase) bevinden.

Dit betekent dat je jouw SEO-efforts het beste kunt inzetten op bezoekers die zich in de Think-fase (ook wel de inspirerende en informerende fase genoemd) en in de Care-fase (het moment na de aankoop) bevinden. Zo kun je voice search bijvoorbeeld inzetten voor zoekopdrachten rondom herhaalaankopen.  

 

 

Tot slot: de SEO-quiz

Onze masterclass eindigde met een korte quiz, waarin onze bezoekers mee mochten dingen naar eeuwige roem én een waardevolle prijs: een linkje vanuit ISM.nl naar hun webshop! Bij dezen willen we Vingino.com feliciteren met het winnen van de quiz én de link!


Meer weten over SEO voor online retailers? Download dan gratis de onderstaande whitepaper voor meer praktische tips! 

New call-to-action