Jens Olsthoorn 17 October 2017
Op 4 november 2016 kondigde Google z'n 'mobile-first index' voor de allereerste keer aan. De boodschap: mobielvriendelijkheid gaat de komende jaren een doorslaggevende factor worden voor posities in Google. Het is slechts een kwestie van tijd tot deze algoritme-update ons land bereikt. Is jouw webshop hierop voorbereid? Lees hier mijn antwoord op de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen.
Tegenwoordig wordt Google het meest bezocht via mobiele apparaten. Desondanks vormen desktoppagina's nog steeds het uitgangspunt van het waardeersysteem waarmee Google zoekresultaten rangschikt. De 'mobile-first index' brengt hier verandering in: desktop- en mobiele zoekresultaten worden dan gerangschikt op basis van de inhoud van mobiele pagina's. Alle rankingfactoren worden straks dus berekend op basis van de mobiele versie van je pagina.
Zo zal de mobiele paginasnelheid impact hebben op rankings, waar dat voorheen de desktop-paginasnelheid was. Ook de kwaliteit van 'mobiele' meta tags, headers, content en gestructureerde data vormen dan het vertrekpunt.
Tip: lees in deze blog hoe je in drie stappen analyseert wat de laadtijden van je webshop zijn
Heb je een responsive- of mobiele webshop waarbij de (primaire) content, opmaak en URL's identiek zijn op mobiel en desktop? Dan hoef je niets te veranderen.
Vergeet overigens niet te checken dat er geen grote mismatches zijn tussen je primaire content. Zie hieronder het voorbeeld van Wehkamp, die de bezoeker wel een tekstblok voorschotelt aan een desktopbezoeker, maar niet aan een bezoeker via mobiel (ook niet ingeklapt of in een tabje). Bij de mobile-first index heeft Wehkamp hierdoor risico op lagere rankings.
Afbeelding 1: Wehkamp's mobiele variant van de wasmachines-productoverzichtspagina
Afbeelding 2: Wehkamp's desktopvariant van de wasmachines-productoverzichtspagina
Niet-zichtbare content in tabjes of een uitklapbaar menu heeft op desktop altijd minder waarde gehad dan content die volledig zichtbaar is. Maar voor mobiele pagina’s heeft Google aangegeven dat dit soort content volledige waarde toegekend krijgt - mits dit gebeurt om de mobiele gebruikerservaring te verbeteren. Met de beperkte ruimte op mobiele devices is het regelmatig wenselijk dat content uitklapbaar is. Zo worden bijvoorbeeld productteksten in eerste instantie niet volledig getoond. Het verdient de aanbeveling om je belangrijkste content voor de gebruiker zichtbaar te maken, en content die wat minder belangrijk is, achter een tabje of “lees meer”-knop te plaatsen. Zie hieronder een voorbeeld van Mobiel.nl:
Afbeelding 3: Mobiel.nl laat tekst inkrimpen voor meer overzicht
[Update maart 2018] Gary Ilyes van Google heeft bevestigd dat de plek waar de content staat, impact kan hebben op de rankings. Wanneer de content van een landingspagina op desktop bijvoorbeeld boven de vouw staat, en op mobiele apparaten helemaal onderaan de pagina, dan kan dit een negatieve impact hebben op je rankings wanneer de mobile-first index helemaal wordt uitgerold. Plaats de mobiele content dus niet helemaal onderaan je belangrijkste landingspagina’s.
Tip: hulp nodig bij het schrijven van SEO-teksten? Lees dan in deze blog 7 tips die je helpen
Tip: gebruik deze handige cheatsheet voor het schrijven van SEO-teksten voor je webshop
De kans dat je met een aparte mobiele webshop steken laat vallen is relatief groot. Mobiele webshops tonen content namelijk vrijwel altijd op een andere manier. Bovendien komt het vaak voor dat mobiele en desktop-versies verschillen in het aantal pagina's waaruit ze bestaan. In sommige gevallen kan een aparte mobiele webshop zelfs hele andere pagina’s bevatten dan de desktop variant.
Om deze redenen waarschuwt Google iedereen met een aparte mobiele webshop. Google adviseert daarom dat wanneer je al van plan bent naar een responsive website te gaan, dit te doen voordat de mobile first index is uitgerold.
Dit betekent niet dat een aparte mobiele webshop direct in het nadeel is. Het is alleen belangrijk om er zeker van te zijn dat de pagina’s van je desktopwebshop ook op je mobiele webshop bestaan. Kortom: de teksten die op de desktopvariant worden getoond zullen ook op mobiele pagina’s getoond moeten worden. Bovendien dient de gestructureerde opmaak van je twee webshopversies hetzelfde te zijn.
Heb je een mobiele webshop, dan raad ik aan om deze door een SEO-specialist te laten controleren. Hoewel Google namelijk geen enorme verschuivingen in de rankings voorspelt, wil je het risico op een terugval in de rankings immers tot een minimum beperken.
Wil je zeker zijn dat Google je mobiele pagina’s goed ziet, dan kun je dit controleren in de 'Fetch & Render tool' binnen Google Search Console. Specificeer hier mobile:smartphone als user-agent en bekijk de preview nadat de 'fetch en render' compleet is. Hier zie je in één oogopslag hoe Google je pagina’s nu ziet. Wanneer duidelijk wordt dat content op de mobiele pagina ontbreekt, is dat een aanknooppunt om hiermee aan de slag te gaan.
Afbeelding 4: screenshot van Google Search Console met hoe je fetch & render toepast op je mobiele pagina’s
Een aantal rankingfactoren verschillen al binnen de desktop- en mobiele algoritmes van Google. Mobiele gebruiksvriendelijkheid en (vermoedelijk ook) paginasnelheid zijn hier twee voorbeelden van. Hierdoor kunnen rankings op desktop en mobiel al (lichtelijk) verschillen. Het is onduidelijk voor welke factoren Google momenteel al een onderscheid maakt tussen desktop en mobiel, maar na de mobile-first index zullen alle ranking factoren dus gebaseerd worden op de mobiele pagina.
Er is een explosieve toename van mobiele gebruikers en de verwachting is dat deze trend zich doorzet. Het is daarom verstandig om voor je nieuwe webshop vanuit mobile-first template te werken. Ontwikkel dus designs voor je nieuwe shop als eerste voor mobiele devices en werk vanuit daar naar desktop toe. Ook als het desktop-verkeer momenteel nog hoger ligt dan je mobiele verkeer.
Een aantal SEO-zaken die extra belangrijk zijn voor mobiel:
Afbeelding 5: de productoverzichtspagina van Coolblue is functioneel, less is more
Google is naar eigen zeggen al begonnen met het testen van de mobile-first index, maar het ziet ernaar uit dat een volledige implementatie op zijn vroegst begin 2018 zal gebeuren. Google heeft nog geen datum geven, maar zegt wel de uitrol geleidelijk te laten gebeuren. Naarmate Google meer vertrouwen krijgt in de mobile-first index zal deze steeds verder uitgerold worden.
Jens was tot 2020 werkzaam als SEO consultant bij ISM eCompany.
Jens was tot 2020 werkzaam als SEO consultant bij ISM eCompany.
Online marketing SEO benchmark |
De SEO-benchmark voor digital commerce onderzoekt welke websites en webshops het...
Henne Bloem
23 April 2021
SEO video |
Ondanks het uitdagende jaar hebben veel retailers en merken toch een groei doorg...
Umut Terli
18 March 2021
SEO blog
Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent dat de SEO-trends en ontwikk...
Umut Terli
15 February 2021
Online marketing SEO blog |
Door zoekmachine-optimalisatie (SEO) word je beter gevonden in Google. Maar als ...
Jens Olsthoorn
17 October 2017
Online marketing SEO presentatie |
De blogs met daarin de opmerking dat data goud zijn, zie je waarschijnlijk conti...
Jens Olsthoorn
17 October 2017
Online marketing SEO presentatie
Voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) is de gebruiksvriendelijkheid van een webpa...
Jens Olsthoorn
17 October 2017