Mobile-first index: Wat gaat er veranderen?

Blog

Jens Olsthoorn    17 October 2017   

Op 4 november 2016 kondigde Google z'n 'mobile-first index' voor de allereerste keer aan. De boodschap: mobielvriendelijkheid gaat de komende jaren een doorslaggevende factor worden voor posities in Google. Het is slechts een kwestie van tijd tot deze algoritme-update ons land bereikt. Is jouw webshop hierop voorbereid? Lees hier mijn antwoord op de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen.

Wat verandert er met de mobile-first index?

Tegenwoordig wordt Google het meest bezocht via mobiele apparaten. Desondanks vormen desktoppagina's nog steeds het uitgangspunt van het waardeersysteem waarmee Google zoekresultaten rangschikt. De 'mobile-first index' brengt hier verandering in: desktop- en mobiele zoekresultaten worden dan gerangschikt op basis van de inhoud van mobiele pagina's. Alle rankingfactoren worden straks dus berekend op basis van de mobiele versie van je pagina.

Zo zal de mobiele paginasnelheid impact hebben op rankings, waar dat voorheen de desktop-paginasnelheid was. Ook de kwaliteit van 'mobiele' meta tags, headers, content en gestructureerde data vormen dan het vertrekpunt.

Tip: lees in deze blog hoe je in drie stappen analyseert wat de laadtijden van je webshop zijn 

Wat als ik een responsive webshop heb?

Heb je een responsive- of mobiele webshop waarbij de (primaire) content, opmaak en URL's identiek zijn op mobiel en desktop? Dan hoef je niets te veranderen.

Vergeet overigens niet te checken dat er geen grote mismatches zijn tussen je primaire content. Zie hieronder het voorbeeld van Wehkamp, die de bezoeker wel een tekstblok voorschotelt aan een desktopbezoeker, maar niet aan een bezoeker via mobiel (ook niet ingeklapt of in een tabje). Bij de mobile-first index heeft Wehkamp hierdoor risico op lagere rankings.

Mfirst1 Mobiele variant wasmachines productoverzichtspagina

Afbeelding 1: Wehkamp's mobiele variant van de wasmachines-productoverzichtspagina

mfirst2 Desktop variant wasmachines productoverzichtspagina

Afbeelding 2: Wehkamp's desktopvariant van de wasmachines-productoverzichtspagina

Moet ik teksten op mijn webshop volledig uitgeklapt tonen op mobiele pagina’s?

Niet-zichtbare content in tabjes of een uitklapbaar menu heeft op desktop altijd minder waarde gehad dan content die volledig zichtbaar is. Maar voor mobiele pagina’s heeft Google aangegeven dat dit soort content volledige waarde toegekend krijgt - mits dit gebeurt om de mobiele gebruikerservaring te verbeteren. Met de beperkte ruimte op mobiele devices is het regelmatig wenselijk dat content uitklapbaar is. Zo worden bijvoorbeeld productteksten in eerste instantie niet volledig getoond. Het verdient de aanbeveling om je belangrijkste content voor de gebruiker zichtbaar te maken, en content die wat minder belangrijk is, achter een tabje of “lees meer”-knop te plaatsen. Zie hieronder een voorbeeld van Mobiel.nl:

mfirst3 Inkrimpen van teksten voor meer overzicht

Afbeelding 3: Mobiel.nl laat tekst inkrimpen voor meer overzicht

 

[Update maart 2018] Gary Ilyes van Google heeft bevestigd dat de plek waar de content staat, impact kan hebben op de rankings. Wanneer de content van een landingspagina op desktop bijvoorbeeld boven de vouw staat, en op mobiele apparaten helemaal onderaan de pagina, dan kan dit een negatieve impact hebben op je rankings wanneer de mobile-first index helemaal wordt uitgerold. Plaats de mobiele content dus niet helemaal onderaan je belangrijkste landingspagina’s.

Tip: hulp nodig bij het schrijven van SEO-teksten? Lees dan in deze blog 7 tips die je helpen

Tip: gebruik deze handige cheatsheet voor het schrijven van SEO-teksten voor je webshop

Wat als ik een hele aparte mobiele webshop of aparte mobiele pagina’s heb?

De kans dat je met een aparte mobiele webshop steken laat vallen is relatief groot.  Mobiele webshops tonen content namelijk vrijwel altijd op een andere manier. Bovendien komt het vaak voor dat mobiele en desktop-versies verschillen in het aantal pagina's waaruit ze bestaan. In sommige gevallen kan een aparte mobiele webshop zelfs hele andere pagina’s bevatten dan de desktop variant.

Om deze redenen waarschuwt Google iedereen met een aparte mobiele webshop. Google adviseert daarom dat wanneer je al van plan bent naar een responsive website te gaan, dit te doen voordat de mobile first index is uitgerold.

Dit betekent niet dat een aparte mobiele webshop direct in het nadeel is. Het is alleen belangrijk om er zeker van te zijn dat de pagina’s van je desktopwebshop ook op je mobiele webshop bestaan. Kortom: de teksten die op de desktopvariant worden getoond zullen ook op mobiele pagina’s getoond moeten worden. Bovendien dient de gestructureerde opmaak van je twee webshopversies hetzelfde te zijn.

Heb je een mobiele webshop, dan raad ik aan om deze door een SEO-specialist te laten controleren. Hoewel Google namelijk geen enorme verschuivingen in de rankings voorspelt, wil je het risico op een terugval in de rankings immers tot een minimum beperken.

 

Hoe weet ik zeker dat Google mijn mobiele pagina’s goed ziet?

Wil je zeker zijn dat Google je mobiele pagina’s goed ziet, dan kun je dit controleren in de 'Fetch & Render tool' binnen Google Search Console. Specificeer hier mobile:smartphone als user-agent en bekijk de preview nadat de 'fetch en render' compleet is. Hier zie je in één oogopslag hoe Google je pagina’s nu ziet. Wanneer duidelijk wordt dat content op de mobiele pagina ontbreekt, is dat een aanknooppunt om hiermee aan de slag te gaan.

mfirst4 Fetch & render je mobiele pagina’s

Afbeelding 4: screenshot van Google Search Console met hoe je  fetch & render toepast op je mobiele pagina’s

Ik zie soms dat mijn desktop en mobiele ranking al verschillen. Hoe kan dat?

Een aantal rankingfactoren verschillen al binnen de desktop- en mobiele algoritmes van Google.  Mobiele gebruiksvriendelijkheid en (vermoedelijk ook) paginasnelheid zijn hier twee voorbeelden van. Hierdoor kunnen rankings op desktop en mobiel al (lichtelijk) verschillen. Het is onduidelijk voor welke factoren Google momenteel al een onderscheid maakt tussen desktop en mobiel, maar na de mobile-first index zullen alle ranking factoren dus gebaseerd worden op de mobiele pagina.

Ik ga een nieuwe webshop bouwen. Waar moet ik nu al op letten?

Er is een explosieve toename van mobiele gebruikers en de verwachting is dat deze trend zich doorzet. Het is daarom verstandig om voor je nieuwe webshop vanuit mobile-first template te werken. Ontwikkel dus designs voor je nieuwe shop als eerste voor mobiele devices en werk vanuit daar naar desktop toe. Ook als het desktop-verkeer momenteel nog hoger ligt dan je mobiele verkeer.

Een aantal SEO-zaken die extra belangrijk zijn voor mobiel:

 • Content boven de vouw. Zorg dat de bezoekers binnen één indruk zien wat de functie van de pagina is. Plaats daarom niet al je tekst binnen een productoverzichtspagina boven de vouw, zodat de producten helemaal wegvallen. Los dit op met een bijvoorbeeld een “lees meer”-knop, waarbij de content uitklapt als een bezoeker hier op klikt.
 • Laadtijden. Zorg dat alles boven de vouw binnen drie seconden geladen is. Mobiele gebruikers zijn extra gevoelig voor laadtijden. Hoe minder bezoekers terugkeren naar Google, des te beter je gebruikersstatistieken, en des te beter je ranking.
 • A/B-test-veranderingen in je belangrijkste templates. Gezien mobiele gebruikers een kleinere visuele ruimte hebben, is de kans om fouten te maken als webshopbeheerder groter. Wees zeker dat de aanpassingen die je doet bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid en daadwerkelijke conversie. Weet je niet hoe je een A/B-test aanpakt? Bekijk in deze webinaropname de aanpak voor succesvol A/B-testen.
mfirst5 Productoverzichtspagina Coolblue

Afbeelding 5: de productoverzichtspagina van Coolblue is functioneel, less is more

Wanneer start Google met het uitrollen van hun mobile-first index?

Google is naar eigen zeggen al begonnen met het testen van de mobile-first index, maar het ziet ernaar uit dat een volledige implementatie op zijn vroegst begin 2018 zal gebeuren. Google heeft nog geen datum geven, maar zegt wel de uitrol geleidelijk te laten gebeuren. Naarmate Google meer vertrouwen krijgt in de mobile-first index zal deze steeds verder uitgerold worden.

Bekijk het SEO-onderzoek verricht onder (online) drogisten

Geschreven door:

Jens Olsthoorn SEO Consultant

Jens was tot 2020 werkzaam als SEO consultant bij ISM eCompany.

Jens-O_DSF2821 (1)
Geschreven door:

Jens Olsthoorn SEO Consultant

Jens was tot 2020 werkzaam als SEO consultant bij ISM eCompany.

Jens-O_DSF2821 (1)

Ook interessant

 • SEO-benchmark Q2 2021

  SEO-benchmark Q2 2021

  Online marketing SEO benchmark |

  De SEO-benchmark voor digital commerce onderzoekt welke websites en webshops het...

  Henne Bloem   
  23 April 2021   

 • [Video] Internationale SEO: hoe verleg je als webwinkel de grenzen naar het buitenland?

  [Video] Internationale SEO: hoe verleg je als webwinkel de grenzen naar het buitenland?

  SEO video |

  Ondanks het uitdagende jaar hebben veel retailers en merken toch een groei doorg...

  Umut Terli   
  18 March 2021   

 • De SEO-trends van 2021

  De SEO-trends van 2021

  SEO blog

  Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent dat de SEO-trends en ontwikk...

  Umut Terli   
  15 February 2021   

Meer van Jens Olsthoorn

 • Technische SEO voor webshops: hoe voorkom je over-indexatie?

  Technische SEO voor webshops: hoe voorkom je over-indexatie?

  Online marketing SEO blog |

  Door zoekmachine-optimalisatie (SEO) word je beter gevonden in Google. Maar als ...

  Jens Olsthoorn   
  17 October 2017   

 • Zo ontdek je SEO-kansen uit data

  Zo ontdek je SEO-kansen uit data

  Online marketing SEO presentatie |

  De blogs met daarin de opmerking dat data goud zijn, zie je waarschijnlijk conti...

  Jens Olsthoorn   
  17 October 2017   

 • Zo optimaliseer je landingpagina's voor meer organisch verkeer

  Zo optimaliseer je landingpagina's voor meer organisch verkeer

  Online marketing SEO presentatie

  Voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) is de gebruiksvriendelijkheid van een webpa...

  Jens Olsthoorn   
  17 October 2017