Marissa van der Vliet 4 July 2019
Techniek, het is een van de vier onderdelen van SEO die impact hebben op je posities en verkeer. Velen beseffen niet dat de techniek van een webshop invloed heeft op SEO-prestatie. En als ze dat wel weten, dan denken ze vaak dat je hiervoor een technische achtergrond moet hebben. Dat hoeft zeker niet! Laat techniek je niet weerhouden van topposities in Google en ontdek wat technische SEO inhoudt.
Vergelijk SEO met het bouwen van een huis. Technische SEO is de fundering waarop je het huis bouwt. Het geeft je webshop een stabiele basis en zorgt ervoor dat Google de webshop kan vinden, begrijpen en vertonen in de zoekresultaten. Kortom, een belangrijk onderdeel dat absoluut niet mag ontbreken in je SEO-strategie.
Technische SEO bestaat uit zeven onderdelen die je allemaal moet optimaliseren.
Als je wilt dat Google jouw webshop toont in de zoekresultaten, dan is het belangrijk dat Google je webshop begrijpt. Maar hoe zorg je ervoor dat Google je webshop begrijpt? Google stuurt een spider die pagina voor pagina jouw webshop doorloopt. Dit noemen we crawlen. De spider kan per keer slechts een beperkte hoeveelheid pagina’s in je webshop crawlen. Dit noemen we crawlbudget. Hoeveel pagina’s Google per dag crawlt, is afhankelijk van de grootte van je webshop en de hoeveelheid linkjes die verwijzen naar jouw webshop.
Als de webshop gecrawld is, indexeert Google deze, waarna Google de pagina’s vertoont in de zoekresultaten. Betekent dit dat als je een nieuwe pagina aanmaakt deze direct wordt vertoond in de zoekresultaten? Nee, dit kan best een paar dagen duren. Google indexeert je pagina’s namelijk niet iedere dag.
Afbeelding 1: pagina’s die een spider (crawler) niet bezoekt, indexeert hij niet
Tip: lees in deze blog alles over hoe je zorgt voor optimale indexatie
Met filters kunnen bezoekers het productaanbod beperken tot hetgeen wat hun wensen zijn. Wil je bijvoorbeeld alleen zwarte broeken zien? Dan klik je zwart aan in de filter. Er ontstaat dan een nieuwe url, oftewel een pagina waarbij je alleen nog zwarte broeken ziet. Wil je alleen korte zwarte broeken zien? Dan klik je korte broeken ook aan. Er ontstaat nu weer een nieuwe url, ditmaal voor de combinatie van zwarte en korte broeken. Een grote webshop bevat vaak veel filtermogelijkheden waardoor duizenden filtercombinaties mogelijk zijn. In de meeste gevallen hebben deze combinaties geen zoekvolume en zijn ze voor SEO dus niet interessant. Om crawlbudget te besparen en de linkwaarde zoveel mogelijk te verdelen over pagina’s die wel voor SEO interessant zijn, is het verstandig om filterpagina’s niet te indexeren. Want wie zoekt er op ‘zwarte Guess pump in maat 37.5 met hakhoogte 6?
Toch kan het voorkomen dat er filters zijn die wel degelijk interessant zijn voor SEO. Denk aan: zwarte pumps. Met een zoekvolume van 2200 per maand wil je deze filteroptie graag indexeren. Het is dan verstandig om een aparte pagina aan te maken voor zwarte pumps. Waarom? Je kan de pagina volledig optimaliseren voor dit zoekwoord, waardoor je op zwarte pumps in Google een goede positie kan veroveren.
Heb je een webshop in meerdere talen? Dan mogen hreflang tags niet ontbreken in je webshop. Door hreflang tags begrijpt Google voor welke regio en taal een specifieke pagina bedoeld is.
Maar waarom zijn hreflang tags zo belangrijk? Enerzijds omdat je Google hiermee informeert over de verschillende varianten van jouw webshop en Google helpt om de meest geschikte variant van jouw webshop aan Google te tonen. Anderzijds voorkom je met hreflang tags dat Google de content op de verschillende varianten van jouw webshop beschouwt als dubbele content. Stel: je hebt een Spaanstalige webshop in drie verschillende Spaanstalige landen met alle drie een andere valuta. De content is dan bij alle drie de varianten hetzelfde. Implementeer je geen hreflang tags, dan beschouwt Google de content op de verschillende varianten beschouwen als dubbele content. Het gevolg? Google weet niet wat het origineel is en kent aan alle drie de pagina’s minder waarde toe.
Tip: lees meer over de nadelige gevolgen van duplicate content in deze blog
Laadtijd is voor Google een belangrijke factor bij het bepalen van de positie die een webshop krijgt in de zoekresultaten. En dat is niet voor niets. Een lange laadtijd in je webshop heeft een negatieve invloed op de gebruikerservaring. Een goed geoptimaliseerde webshop heeft een laadtijd van maximaal drie seconden. Met name de laadtijd van de content boven de vouw, is voor Google belangrijk. De content boven de vouw is de content op een pagina die je ziet zonder te hoeven scrollen.
Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de snelheid van je webshop. Zo kunnen bijvoorbeeld te grote afbeeldingen of teveel Javascript de snelheid van de webshop negatief beïnvloeden. Met deGoogle Pagespeed tool achterhaal je eenvoudig hoe goed de snelheid is van jouw webshop en heb je direct inzichtelijk waar kansen liggen voor verbetering.
Tip: lees in deze blog hoe je de laadtijd van jouw webshop verbetert
Je webshop bevat vele pagina’s, maar in Google wil je alleen pagina’s tonen die interessant zijn voor SEO. Zo wil je bijvoorbeeld dat sorteer url’s, de url’s die ontstaan als een bezoekers de prijs bijvoorbeeld van laag naar hoog sorteert, niet getoond worden in Google. Deze hebben voor SEO namelijk geen waarde. Wil je zelf bepalen welke pagina’s niet getoond worden in Google? Dan is de robots.txt de oplossing. Pagina’s die je in dit bestand opneemt indexeert Google niet en worden niet getoond in de zoekresultaten.
Een XML-sitemap is een XML-bestand dat je maakt voor zoekmachines. Dit bestand wordt ook alleen door zoekmachines gebruikt. Het bevat een lijst met url’s samen met diverse andere gegevens, zoals de laatste keer dat de content op de pagina is gewijzigd en het aantal keer dat de pagina gewijzigd is. Heb je een grote webshop? Dan is een XML-sitemap een aanrader. Hiermee help je Google je webshop eenvoudiger te doorlopen.
Niet alleen voor Google, maar ook voor jezelf biedt een XML-sitemap voordeel. Splits je sitemap altijd op per categorie, dus bijvoorbeeld: jurken, broeken, truien, t-shirts. Waarom? Als je in de toekomst problemen ondervindt met de indexatie van je webshop, achterhaal je de oorzaak eenvoudig.
Structured data zijn codes die Google helpen de content op je webshop beter te begrijpen. Daardoor kan Google meer informatie tonen bij jouw zoekresultaat wat de doorklikratio van het resultaat naar jouw webshop verhoogt. Ga je aan de slag met structured data? Bedenk allereerst welke informatie voor jouw producten belangrijk is en voeg daarna de codes toe in de broncode van je webshop.
In afbeelding 2 zie je dat Betersport.nl naast reviews ook informatie toont over de voorraad en prijs. Ga je nu opzoek naar een FitBike Ride 5 hometrainer, dan weet je dat je deze direct kan bestellen voor 299 euro en dat gebruikers tevreden zijn. De kans dat je klikt op dit zoekresultaat is daardoor groter, dan wanneer deze informatie niet wordt getoond.
Afbeelding 2: voorbeeld van Betersport.nl die structured data heeft toegevoegd voor de prijs, voorraad en reviews
Heb je structured data toegevoegd en wil je testen of dit naar behoren werkt? Maak dan gebruik van de structured data testing tool. Deze tool geeft direct aan of de structured data op de juiste manier is geïmplementeerd.
Op het gebied van technische SEO zijn er veel onderdelen die je moet optimaliseren om een goede basis te creëren. Alleen webshops met een goede technische basis kunnen topposities bereiken in Google. Het is wel belangrijk dat je alle vier de pijlers van SEO (linkbuilding, techniek, content en gebruikerservaring) in balans houdt voor maximaal resultaat. Een handig hulpmiddel waarmee je beoordeelt of je nu moet sleutelen aan techniek of eerst aan de andere factoren is het SEO-volwassenheidsmodel.
Al tijdens haar master International Management was Marissa overtuigd dat ze iets wilde gaan doen op het gebied van online marketing. Nu is ze werkzaam als SEO-consultant bij ISM eCompany en helpt ze haar klanten om de zoekresultaten te domineren. Schrijven is wat Marissa het liefste doet en de onderdelen content en copywriting hebben haar speciale interesse.
Al tijdens haar master International Management was Marissa overtuigd dat ze iets wilde gaan doen op het gebied van online marketing. Nu is ze werkzaam als SEO-consultant bij ISM eCompany en helpt ze haar klanten om de zoekresultaten te domineren. Schrijven is wat Marissa het liefste doet en de onderdelen content en copywriting hebben haar speciale interesse.
Online marketing SEO benchmark |
De SEO-benchmark voor digital commerce onderzoekt welke websites en webshops het...
Henne Bloem
23 April 2021
SEO video |
Ondanks het uitdagende jaar hebben veel retailers en merken toch een groei doorg...
Umut Terli
18 March 2021
SEO blog
Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent dat de SEO-trends en ontwikk...
Umut Terli
15 February 2021
Social media advertising Personalisatie Display advertising blog |
Dat social media advertising en display advertising belangrijke kanalen zijn om ...
Marissa van der Vliet
4 July 2019
Online marketing SEA blog |
Dat Online Advertising (SEA) een belangrijk onderdeel is van de online marketing...
Marissa van der Vliet
4 July 2019
Strategie blog
Hoe ontwikkel je een goede en toekomstbestendige bedrijfs- en e-commercestrategi...
Marissa van der Vliet
4 July 2019