Websitemigratie voor de boeg? Volg deze vier stappen!

Blog

Marissa van der Vliet    27 June 2019   

Staat er een migratie op de planning voor jouw webshop? Hou dan rekening met bepaalde SEO-factoren zodat je geen grote nadelige gevolgen ervaart. Denk aan terugval (of zelfs verdwijnen!) van je posities en verkeer en daarmee dus je omzet. Voorkomen is beter dan genezen. In slechts vier stappen ben je voorbereid voor een succesvolle websitemigratie op SEO-gebied.

Wat is een websitemigratie?

Zie een websitemigratie als een verhuizing. Je verhuist je webshop namelijk van de ene plek naar de andere. Om ervoor te zorgen dat Google bij het juiste adres aanklopt, stuur je een kaartje met daarop het nieuwe adres. Maar hoe doe je dat? Heel simpel. Stel een verhuisplan op. Afhankelijk van het soort websitemigratie zijn er verschillende  verhuisplannen.

Welke soorten websitemigraties zijn er?

Er zijn twee soorten websitemigraties: een eenvoudige migratie en een complexe migratie. 

Eenvoudige migratie

Bij een eenvoudige migratie verander je alleen het domein van je webshop. Denk aan een migratie van .nl naar .com, zoals in het onderstaande voorbeeld:

Bij een eenvoudige migratie verandert er dus niks aan de content, het design of de URL-structuur van de webshop. Je hoeft alleen een redirect-plan op te stellen zodat je alle oude URL’s op de juiste manier verwijst naar de nieuwe URL’s.  

Complexe migratie

Bij een complexe migratie verhuis je van een oude naar een nieuwe webshop. Je verandert niet alleen de content, maar ook de URL-structuur en het design van de webshop. Hier kan van alles misgaan op SEO-gebied. In afbeelding 1 zie je Google Analytics-data van een klant die niet vooraf aan de slag ging met een verhuisplan en daardoor 70 procent van het organisch verkeer verloor. Zeker bij complexe migraties moet je op veel factoren letten die ik hierna benoem.

afbeelding 1 migratie

Afbeelding 1: webshopmigratie zonder verhuisplan met alle nadelige gevolgen van dien

Een complexe websitemigratie uitvoeren in vier stappen

Let op. Voor een complexe migratie schakel je altijd een developer in die ervoor zorgt dat de nieuwe webshop technisch goed op orde is.

Stap 1. stel een lijst op met technische eisen

Je bent in de bouwfase van je webshop. Dat is het moment dat je begint met het opstellen van een lijst met technische eisen. Hierin staan alle eisen waaraan het nieuwe platform technisch moet voldoen. Denk aan een correcte opzet van de robots.txt, een tekstbestand waarmee je aan Google aangeeft bepaalde pagina’s in je webshop niet te bezoeken. 

Stap 2. stel een redirect-plan op

Een aantal weken voor livegang maak je een redirect-plan. Dit is een plan waarin je aangeeft hoe de oude URL moet verwijzen naar de nieuwe URL. Meestal laat je de URL's verwijzen via een 301-redirect. Dit houdt in dat je pagina A pernament laat verwijzen naar de nieuwe pagina B. Bovendien geef je zo alle linkwaarde van de oude pagina door naar de nieuwe pagina. 

Tip: lees in deze blog over de ideale topnavigatie meer over wat linkwaarde is 

Zorg dat de content op de oude en de nieuwe pagina zoveel mogelijk gelijk zijn. Waarom? Als de content niet overeenkomt, dan ziet Google dit zien als twee verschillende pagina’s en accepteert Google de 301-redirect niet. Hierdoor daal je dus  forse in je posities en verkeer.

Stap 3. controleer het 301-plan

Het is zover, de nieuwe webshop is live! In deze fase controleer je of alle oude URL’s op de juiste manier verwijzen naar de nieuwe URL’s. Zo weet je zeker dat alle URL’s op de juiste manier geredirect zijn.

Stap 4. monitor de resultaten

Staat je nieuwe webshop live? Dien dan in Google Search Console je nieuwe sitemap in.  Een sitemap is een plattegrond van alle webpagina's in je webshop. Doordat je de sitemap indient bij Google Search Console weet  Google exact hoe je nieuwe webshop eruitziet en kan Google de nieuwe URL’s crawlen en indexeren.

Heb je de sitemap ingevoerd? Vergeet dan niet de indexeringsstatus, de rankings en het organisch verkeer gedurende drie maanden te monitoren. Zo weet je zeker dat je migratie succesvol is.

Tip: lees hier de instructies van Google Search Console over het bouwen van een sitemap en het plaatsen ervan in de tool

Ik heb je op hoofdlijnen advies gegeven over het uitvoeren van een websitemigratie. Wil je meer weten over het uitvoeren van de vier bovenstaande stappen? Download dan de whitepaper. In de whitepaper staan de basisprincipes voor een succesvolle migratie en geef ik je extra tips en voorbeelden die jou laten zien hoe je een websitemigratie succesvol uitvoert.

New call-to-action

Geschreven door:

Marissa van der Vliet Content Marketing Specialist

Al tijdens haar master International Management was Marissa overtuigd dat ze iets wilde gaan doen op het gebied van online marketing. Nu is ze werkzaam als SEO-consultant bij ISM eCompany en helpt ze haar klanten om de zoekresultaten te domineren. Schrijven is wat Marissa het liefste doet en de onderdelen content en copywriting hebben haar speciale interesse.

Marissa-van_der-Vliet_ISM-eCompany
Geschreven door:

Marissa van der Vliet Content Marketing Specialist

Al tijdens haar master International Management was Marissa overtuigd dat ze iets wilde gaan doen op het gebied van online marketing. Nu is ze werkzaam als SEO-consultant bij ISM eCompany en helpt ze haar klanten om de zoekresultaten te domineren. Schrijven is wat Marissa het liefste doet en de onderdelen content en copywriting hebben haar speciale interesse.

Marissa-van_der-Vliet_ISM-eCompany

Ook interessant

  • SEO-benchmark Q2 2021

    SEO-benchmark Q2 2021

    Online marketing SEO benchmark |

    De SEO-benchmark voor digital commerce onderzoekt welke websites en webshops het...

    Henne Bloem   
    23 April 2021   

  • [Video] Internationale SEO: hoe verleg je als webwinkel de grenzen naar het buitenland?

    [Video] Internationale SEO: hoe verleg je als webwinkel de grenzen naar het buitenland?

    SEO video |

    Ondanks het uitdagende jaar hebben veel retailers en merken toch een groei doorg...

    Umut Terli   
    18 March 2021   

  • De SEO-trends van 2021

    De SEO-trends van 2021

    SEO blog

    Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent dat de SEO-trends en ontwikk...

    Umut Terli   
    15 February 2021   

Meer van Marissa van der...

  • Dit heb je gemist bij de Masterclass Brand en Advertising

    Dit heb je gemist bij de Masterclass Brand en Advertising

    Social media advertising Personalisatie Display advertising blog |

    Dat social media advertising en display advertising belangrijke kanalen zijn om ...

    Marissa van der Vliet   
    27 June 2019   

  • Dit heb je gemist bij de Masterclass Online Advertising (SEA)

    Dit heb je gemist bij de Masterclass Online Advertising (SEA)

    Online marketing SEA blog |

    Dat Online Advertising (SEA) een belangrijk onderdeel is van de online marketing...

    Marissa van der Vliet   
    27 June 2019   

  • Dit heb je gemist bij de Data Driven Strategy Conference 2019

    Dit heb je gemist bij de Data Driven Strategy Conference 2019

    Strategie blog

    Hoe ontwikkel je een goede en toekomstbestendige bedrijfs- en e-commercestrategi...

    Marissa van der Vliet   
    27 June 2019