E-commerce in 2017: waarom je de trends moet negeren

Blog

Jurjen Jongejan    2 January 2017   

Als je de trends ziet, weet je welke stappen je vandaag moet zetten. Met die overtuiging adviseerde ik dit jaar meerdere CEO’s in de retailbranche over e-commercetrends die ze absoluut niet mochten negeren. Meestal knikten de CEO’s braaf, maar deden ze er niets mee. Volgens mij wilden ze wel, maar konden ze er niet op acteren. Trends volgen heeft pas zin als je organisatie de basis op orde heeft. Negeer komend jaar dus de e-commercetrends. 2017 wordt het jaar voor een goede basis die ik in dit artikel voor je uitstippel.

De basis van een organisatie die trends kan volgen

Regelmatig lees ik managementboeken, maar die van Menno Lanting over olietankers en speedboten aff.) gooide het roer bij mij om. Door dit boek realiseerde ik me dat de meeste retailers die ik spreek simpelweg e-commercetrends niet kunnen volgen. Zij zijn namelijk olietankers.

Met olietankers verwijst Lanting naar gevestigde, logge en niet-flexibele bedrijven, terwijl speedboten snel en wendbaar zijn. Speedboten zetten de markt en consument extreem centraal in al hun handelen. Bovendien zit innovatie en verandering in hun DNA. Deze eigenschappen zijn nodig om überhaupt e-commercetrends te kunnen adopteren.

Je wordt niet zomaar een speedboot. Daarvoor moet de basis goed zijn. Deze bestaat uit drie peilers:

 1. Je hebt een duidelijke propositie
 2. Je kunt snel veranderen
 3. Je bent altijd waar je klant is

Pijler 1: je hebt een duidelijke propositie

Het gaat met deze peiler vaak goed mis. Waarom discussiëren of de stenen winkelstraat nog blijft bestaan? Of overleggen dat je moet gaan omnichannel-retailen of pure player blijft. Dit soort discussies ben ik echt beu. Stop met het denken in kanalen. Astro Teller, CEO van GoogleX zegt het treffend tegen Lanting: “Laten we eerst van toegevoegde waarde zijn voor consumenten. Dan vinden we later wel uit hoe we er geld mee verdienen.”

"Stop met het denken in kanalen."

Zonder klanten ben je nergens. Daarom is de allerbelangrijkste succesfactor van een retailstrategie: klantbehoefte vervullen door heel duidelijk te kiezen. Kijk maar naar de retailers in afbeelding 1. Allemaal hebben ze een andere strategie, maar ze maakten wel een duidelijke keuze die leidde tot succes! En het kanaal (online en/of offline) is echt niét de succesfactor. De propositie wél.

Afbeelding 1 succesvolle retailers en hun proposities

Afbeelding 1: succesvolle (online) retailers. De propositie is de succesfactor, niet het kanaal

Pijler 2: je kunt snel veranderen

Klantbehoeften veranderen in dit digitale tijdperk razendsnel. Bedrijven die hier op kunnen inspelen zijn de winnaars van de toekomst. Analyseer maar eens de meest succesvolle bedrijven van dit moment. Google, Facebook, Amazon, Netflix, Uber, AirBnB, Greetz, Booking, Coolblue enzovoorts. Wat hebben ze gemeen? Door middel van A/B-testing verbeteren ze heel snel de klantervaring en leren ze snel van hun klanten.

Tip: leer door deze webinaropname de aanpak voor succesvol A/B-testen

Tip: denk je al veel te weten over A/B-testen? Maak jij deze acht fouten met A/B-testen die we noemen in deze whitepaper

Op basis van meetbaar klantgedrag passen ze hun bedrijf en propositie snel aan. Ze zijn speedboten met ongekende snelheid.

Zorg voor een managementcultuur waarin je medewerkers continu de ruimte krijgen en nemen om te experimenteren. Daarvan leren ze. En “Als je je niet schaamt voor de eerste versie van je product, dan heb je het te laat gelanceerd,” zegt Reid Hoffman, oprichter van LinkedIn treffend tegen Lanting.

Risico’s vermijden

Hoffman benoemt ook waar het vaak verkeerd gaat: mensen vermijden risico’s, omdat risico’s kunnen leiden tot angst, boosheid of schaamte. Daarom is er vaak weerstand tegen verandering.

Tip: lees in deze blog drie theorieën waarmee je jouw webwinkelbezoekers beïnvloedt

De simpele oplossing: maak het bespreekbaar. Weg dus met vastgeroeste eigenwijze rotten aan de top die risico’s mijden en de snelheid waarmee dingen vandaag de dag veranderen niet meer bij kunnen houden. "De simpele oplossing: maak het bespreekbaar."

Ik heb respect voor de transformatie die Blokker Holding doormaakt. Ze hebben geen andere keus. Ze moeten wel veranderen als ze willen overleven. Maar daar is veel lef en leiderschap voor nodig geweest.

Pijler 3: wees waar je klant is

Jak, denk je wellicht bij het lezen van deze peiler, want dit kom je heel vaak tegen. Toch gaat dit vaak vrijwel ongemerkt mis.

Zo reed ik op een dag naar kantoor en viel het mij op dat ik overal billboards van Zinzi zag. Maar online kwam ik het sieradenmerk nergens tegen. Daarom belde ik Norbert Luckerath, de CEO van Zinzi, en zei dat ik zijn manier van reclame maken niet begreep. Er is niets mis met billboards, maar zijn doelgroep bestaat voornamelijk uit vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. Deze doelgroep spendeert een groot deel van hun tijd online. En dus moet Zinzi daar ook zijn. Ik adviseerde Luckerath om óók te investeren in online kanalen. Inmiddels heeft Luckerath geen spijt gehad van mijn advies.

Tip: hoor in deze webinaropname hoe je een goede online marketingroadmap opstelt

Tip: in deze blog lees je hoe je in drie stappen een effectieve online marketingstrategie opstelt

Laatst was ik bij een presentatie van Wilhelm Verton, CEO van Omoda. In drukke periodes is hij letterlijk waar de klant is; namelijk achter de kassa in één van zijn winkels. Daar merkte hij dat zijn klanten heel teleurgesteld waren als ze geen geld terugkregen voor afgeprijsde schoenen die ze retourneerden. Een belemmering van een optimale beleving en dus besloot Verton om in al zijn 18 winkels voortaan altijd direct geld terug te geven. Over een Zeeuwse speedboot gesproken!

Je klanten bevinden zich ook niet alleen online. Klanten van Fietsenwinkel.nl willen graag voor service en onderhoud naar een dichtstbijzijnd servicepunt. Daarom opent Fietsenwinkel.nl nu fysieke servicepunten en winkels. En ook Coolblue doet alles voor een glimlach en heeft inmiddels vijf fysieke winkels. Deze winkels groeien harder dan de webwinkel. Oftewel; fuck het kanaal!

Verandering

Na het lezen van deze peilers kun je twee dingen doen: mijn verhaal negeren of in 2017 transformeren van olietanker naar speedboot. In 2018 ben je dan weer klaar om de trends te adopteren. En nog een leestip voor tijdens de feestdagen: het boek van Menno Lanting (aff.) over olietankers en speedboten.

Deze blog is eerder gepubliceerd op Frankwatching.com.

Geschreven door:

Jurjen Jongejan Online Marketing Director

Jurjen Jongejan is bestseller auteur, senior consultant en veelgevraagd keynote spreker. Ook staat hij bekend als inspirator, o.a. Google en Coolblue benaderden hem hiervoor. Jurjen is ook ondernemer; bij ISM eCompany richtte hij de online marketing & optimalisatie afdeling op. Als Online Marketing Director geeft hij leiding aan ruim 40 e-Commerce marketeers.

Jurjen-J_DSF2368
Geschreven door:

Jurjen Jongejan Online Marketing Director

Jurjen Jongejan is bestseller auteur, senior consultant en veelgevraagd keynote spreker. Ook staat hij bekend als inspirator, o.a. Google en Coolblue benaderden hem hiervoor. Jurjen is ook ondernemer; bij ISM eCompany richtte hij de online marketing & optimalisatie afdeling op. Als Online Marketing Director geeft hij leiding aan ruim 40 e-Commerce marketeers.

Jurjen-J_DSF2368

Ook interessant

 • De e-commercebenchmark voor modewebwinkels

  De e-commercebenchmark voor modewebwinkels

  Conversie-optimalisatie Online marketing benchmark |

  Wat is een goed conversiepercentage voor modewebwinkels? Wat is het conversieper...

  Loef Kleinmeijer   
  20 May 2021   

 • SEO-benchmark Q2 2021

  SEO-benchmark Q2 2021

  Online marketing SEO benchmark |

  De SEO-benchmark voor digital commerce onderzoekt welke websites en webshops het...

  Henne Bloem   
  23 April 2021   

 • De Hagakure methode: zo pak je het aan

  De Hagakure methode: zo pak je het aan

  Online marketing SEA whitepaper

  Hagakure is de nieuwste manier om je Google Ads te structureren en optimaliseren...

  Carmen Wielaard   
  20 April 2021   

Meer van Jurjen Jongejan

 • [Video] Een nieuw 4 stappenmodel voor hogere conversie met je productcontent

  [Video] Een nieuw 4 stappenmodel voor hogere conversie met je productcontent

  Conversie-optimalisatie Online marketing video |

  Hoe behaal je meer rendement met je producten op je eigen website en op marketpl...

  Jurjen Jongejan   
  2 January 2017   

 • [Video] Deze conversieboosters zijn onmisbaar voor een succesvolle Magento 2 webshop

  [Video] Deze conversieboosters zijn onmisbaar voor een succesvolle Magento 2 webshop

  Online marketing video Magento |

  Een goed ingerichte Magento 2 webshop levert je veel voordelen op.  Een standaar...

  Jurjen Jongejan   
  2 January 2017   

 • [Presentatie] Conversie verhogen zonder A/B-testen: de top 5 methoden verbetert

  [Presentatie] Conversie verhogen zonder A/B-testen: de top 5 methoden verbetert

  Conversie-optimalisatie presentatie

  Conversie verhogen zonder A/B-testen?

  Jurjen Jongejan   
  2 January 2017