Omnichannel

Omnichannel [deel 1]: het model in vogelvlucht

Blog

Sander Berlinski    12 September 2017   

Voor de ene retailer is het een buzzword, voor de ander dé sleutel tot succes, maar één ding is zeker: omnichannel is een belangrijke retailstrategie. Hoe vormt u dan zelf zo'n omnichannel strategie? In deze blog leg ik uit hoe u dat doet in slechts zeven stappen.

De definitie van omnichannel

Wat is omnichannel? In de loop der jaren zijn er veel overlappende definities ontstaan. Eén definitie waarin ik mij in het bijzonder goed kan vinden is afkomstig van Dr. P.C. Verhoef (Rijksuniversiteit Groningen)

Omnichannel management is the synergetic management of numerous available channels and customer touchpoints, in such a way that the customer experience across channels and the performance over channels is optimized.

Kortom: in het formuleren een omnichannel-strategie staat het optimaliseren van de klantervaringen op zowel offline- als online kanalen centraal (bekijk hier voorbeelden van omnichannel).  Het is dan ook niet verrassend dat in een goed omnichannel-experience model de klant letterlijk centraal staat.


Omnichannel: veel vraag, maar weinig antwoord

Volgens een recent onderzoek van PwC onder 350 CEO’s wereldwijd, heeft maar liefst 71 procent van de retailers omnichannel aangemerkt als een top of hoge prioriteit binnen de organisatie. Desondanks lijken veel retailers er niet in te slagen om een succesvolle omnichannel organisatie te worden: slechts 10 procent van de ondervraagde CEO's  rapporteert winst met deze strategie. Dit percentage is waarschijnlijk zo laag omdat veel organisaties er niet in slagen om hun ondernemingsstrategie goed te vertalen naar een omnichannel strategie. 

Het experience-model: in 7 stappen naar een omnichannel strategie

Het opstellen van een omnichannelstrategie is een grootschalig project, waarbinnen je makkelijk het overzicht op je prioriteiten kunt verliezen. Mijn collega Esther van Dijk heeft daarom een omnichannel experience-model ontwikkeld (afbeelding 1). Aan de hand van dit model kunnen retailers hun eigen omnichannel-strategie formuleren, toetsen én bijsturen.

blog-omnichannel-see1

Afbeelding 1: het omnichannel experience-model

Het model beslaat zeven verschillende bouwstenen die elkaar aanvullen en versterken wanneer je ze juist en op volgorde inzet:

1. Strategie

De eerste stap in het model is het vertalen van je ondernemingstrategie naar een omnichannel strategie. Aan de hand van een One Page Strategy Plan maak je een eerste opzet om de onderscheidende waarden van je bedrijf te vertalen naar een strategische denkrichting. Opgelet: hou zowel rekening met je online als je offline kanalen.

Tip: lees in deze blog hoe u de ondernemingsstrategie vertaalt naar een omnichannel strategie

2. Klant

Op het moment dat de strategische vertaling helder is, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de klant. Vragen die je eerst wilt beantwoorden zijn: 'Welke behoeftes heeft de klant' en 'Hoe kunnen we deze behoeftes vervullen?'

Breng je klantgroepen vervolgens tot leven met buyer persona’s; het is namelijk veel eenvoudiger om je content en kanalen in te richten wanneer je daarbij een persoon in gedachten hebt. Breng tot slot voor ieder persona een ideale klantreis in kaart. Hierdoor krijg je helder op welk moment je via welke kanalen moet inspelen op behoeftes en klantvragen.

Tip:lees in deze blog hoe u buyer persona's opstelt

3. Branding

Bepaal op basis van de behoeftes van je buyer persona welk type content je nodig hebt binnen de verschillende fases van de klantreis. Verlies ondanks de verschillende klantvragen de consistentie niet uit het oog: de juiste contentstrategie zorgt voor een consistente (merk)beleving over alle kanalen.

Tip: lees in deze blog meer over een consistentie merkbeleving en branding verkrijgen

4. Datadriven marketing

In deze datadriven marketingfase is het belangrijk dat je enerzijds de ideale mix van (online) kanalen inzet door de gehele klantreis en, anderzijds, dat je deze kanalen op individueel niveau meetbaar maakt. Alleen kun je continu de klantreis optimaliseren.

5. Organisatie

Nu je de basis in grote lijnen hebt, bepaal je of de kansen ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn binnen je organisatie. Onderzoek of de juiste competenties op de juiste plek aanwezig zijn en kijk naar de veranderingen in processen na het implementeren van de strategie en de gestelde KPI’s bij deze processen.

Tip: lees hoe u zorgt voor meer draagvlak binnen de organisatie

6. Infrastructuur

Het is belangrijk dat je de klantreis (en haar bijbehorende processen) goed faciliteert. Door de huidige en ideale infrastructuur tegen elkaar af te wegen, kun je de juiste stappen zetten. De focus ligt hierbij op data, systemen en processen zodat de nieuwe infrastructuur toekomstbestendig wordt.

7. Businesscase roadmap

Zijn de strategieën en hun organisatorische impact geïnventariseerd? Dan is het tijd voor het maken van een roadmap. In deze laatste stap kijk je nog eens kritisch naar de bijdrage van de strategische opties aan omnichannel doelstellingen en de voorgenomen prioritisering

Wil je graag op de hoogte blijven, volg mij dan op Linkedin, schrijf je in voor de nieuwsbrief, of lees de blog waarin het eerste onderdeel van het bovenstaande model, strategie, dieper wordt uitgelegd!

Geschreven door:

Sander Berlinski E-commerce Strateeg

Sander is E-commerce Strateeg bij fullservice e-commerce bureau ISM eCompany. In deze rol helpt hij retailers en merken met het ontwikkelen van een winnende (e-)commerce strategie en digitale transformaties. Als voormalig fulltime Marketing Lecturer in verschillende masterprogramma’s aan de Universiteit van Tilburg, is hij in staat om relevante bevindingen uit de (gedrags)wetenschap en business cases uit het bedrijfsleven succesvol toe te passen in zijn werk en presentaties.

Sander_Berlinski_ISM-eCompany
Geschreven door:

Sander Berlinski E-commerce Strateeg

Sander is E-commerce Strateeg bij fullservice e-commerce bureau ISM eCompany. In deze rol helpt hij retailers en merken met het ontwikkelen van een winnende (e-)commerce strategie en digitale transformaties. Als voormalig fulltime Marketing Lecturer in verschillende masterprogramma’s aan de Universiteit van Tilburg, is hij in staat om relevante bevindingen uit de (gedrags)wetenschap en business cases uit het bedrijfsleven succesvol toe te passen in zijn werk en presentaties.

Sander_Berlinski_ISM-eCompany

Ook interessant

  • 19 e-commerce trends voor 2022

    19 e-commerce trends voor 2022

    Strategie Online marketing trendrapport |

    Wat staat ons in 2022 te wachten op het gebied van e-commerce en digital marketi...

    Jurjen Jongejan   
    3 January 2022   

  • 3 concrete tips om jouw businessplan voor 2022 te verduurzamen

    3 concrete tips om jouw businessplan voor 2022 te verduurzamen

    Strategie blog duurzaamheid |

    Een week geleden was de belangrijkste klimaattop sinds 2015: de klimaattop in Gl...

    Leila Govers   
    26 November 2021   

  • Invultemplate: in 3 stappen naar een online marketingstrategie

    Invultemplate: in 3 stappen naar een online marketingstrategie

    Strategie Online marketing Online marketingstrategie invulsheet

    Zonder een actueel en datagedreven beeld van de continu veranderende klantreis l...

    Jurjen Jongejan   
    9 November 2021   

Meer van Sander Berlinsk...

  • [Video] Kanaalconflicten: zo ga je er mee om

    [Video] Kanaalconflicten: zo ga je er mee om

    Strategie video |

    Met een alsmaar toenemend aantal marketing- verkoop- en distributiekanalen en to...

    Sander Berlinski   
    12 September 2017   

  • [Video] Q&A over een toekomstbestendige e-commercestrategie voor jouw B2C- of B2B-webshop

    [Video] Q&A over een toekomstbestendige e-commercestrategie voor jouw B2C- of B2B-webshop

    Strategie video B2B merkstrategie |

    Veel retailers, merken en groothandels zijn bezig met het runnen van hun webshop...

    Sander Berlinski   
    12 September 2017   

  • 9 tips om jouw webshop Valentijnproof te maken

    9 tips om jouw webshop Valentijnproof te maken

    Strategie whitepaper

    De internationale dag van de liefde staat 14 februari weer voor de deur. Hoe zor...

    Sander Berlinski   
    12 September 2017