Merel Roest 5 December 2019
Webshops zijn al lang niet meer alleen voor consumenten. Toch zijn er nog veel organisaties die zich afvragen of een webshop daadwerkelijk nodig is in een B2B-markt. Het antwoord hierop is: ja. We zien dat steeds meer organisaties de kans grijpen om hun producten en diensten te verkopen via een B2B-webshop. In deze blog lees je waarom e-commerce een vast onderdeel moet zijn van jouw B2B-bedrijfsstrategie.
B2B-klanten bestellen buiten werktijd ook als consumenten in webshops. Consumenten zijn al jarenlang gewend aan het gemak van online aankopen doen. Dit gemak zien ze graag terug in het bedrijfsleven. Niet voor niets neemt het aantal zakelijke bestellingen jaarlijks toe. Bijna 40 procent van de werkzame beroepsbevolking deed afgelopen jaar een zakelijke, online bestelling. Dit betekent dat bijna de helft van de Nederlandse zakelijke markt een online bestelling plaatst.
De meest voor de hand liggende reden voor het implementeren van een webshop is het vergroten van de omzet. Een webshop zorgt voor een betere online vindbaarheid van jouw organisatie en producten, waardoor je jouw bereik vergroot. Net als consumenten oriënteren B2B-klanten zich via zoekmachines zoals Google. Zonder webshop wordt jouw organisatie op dit soort momenten niet gevonden door je doelgroep. Maar denk ook aan je doelgroep in een geografisch gebied die je momenteel nog niet bedient. Een betere vindbaarheid zorgt voor nieuwe klanten, wat bijdraagt aan het vergroten van je omzet.
Met een webshop wordt je organisatie beter gevonden, maar wist je dat e-commerce ook doelbewust wordt ingezet voor leadgeneratie? Nadat potentiële klanten in je webshop zijn beland, kan je ze de salesfunnel in leiden.
Een potentiële klant heeft vaak meerdere aanrakingspunten nodig voordat hij tot een aankoop overgaat. Nadat iemand in je webshop is geweest, kan je hem automatisch bereiken (targeting) via advertenties op andere websites (retargeting) en e-mailcampagnes. Deze vormen van online marketing zijn zeer effectief in combinatie met een webshop. Daarnaast kan je de marketinginspanningen direct meten via Google Analytics.
Tip: lees in deze whitepaper hoe je in Google moet adverteren op je eigen merknaam
Tip: lees in deze blog wat e-mailmarketing is en hoe je het in zet
Men is vaak bang dat B2B-e-commerce het einde betekent van persoonlijk contact en dat de rol van traditionele verkoop- en klantenserviceteams wordt vervangen door een digitaal platform. Gelukkig is een webshop geen vervanger voor persoonlijk contact, maar kan het veel processen juist efficiënter maken. Zo stelt het de klant in staat om zelf online informatie op te zoeken.
Een webshop faciliteert de zelfredzaamheid van je klanten. Zo kan de klant zelf de orderstatus raadplegen, prijzen bekijken, actuele voorraden en levertijden inzien. Je zult merken dat klanten het prettig vinden om niet voor iedere vraag te moeten bellen. Daarnaast kan een webshop veel orders tegelijkertijd afhandelen, waardoor je organisatie niet langer wordt gelimiteerd door beperkte personeelscapaciteit.
Het is niet voor niets een cliché: waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Deze fouten kunnen voorkomen worden door je webshop te koppelen aan een enterprise resource planning-systeem (ERP-systeem). Hierdoor vindt de gegevensuitwisseling automatisch plaats en faciliteert de webshop een snelle en foutloze orderverwerking. Als een klant een bestelling plaatst, wordt dit direct in het ERP-systeem aangepast, waardoor dit niet meer handmatig aangepast hoeft te worden. Dit scheelt niet alleen fouten, maar het is ook een stuk sneller dan wanneer een order handmatig wordt verwerkt.
Koppel je ERP-systeem aan je webshop en aan een productinformatiemanagement-systeem (PIM-systeem). Een PIM-systeem is flexibel en specifiek gemaakt voor het beheren van gedetailleerde productinformatie zodat je op elk online en offline kanaal de juiste productinformatie toont. Een ERP-systeem is vaak niet geschikt voor dit soort informatiebeheermogelijkheden. Bovendien moet je vaak behoorlijke kosten maken om dit mogelijk te maken binnen het ERP-systeem. Een PIM-systeem sluit je eenvoudig aan op verschillende databronnen en kanalen, zie afbeelding 1.
afbeelding 1: een PIM-systeem sluit je eenvoudig aan op verschillende databronnen en kanalen
Als je verkoopafdeling momenteel alle orders persoonlijk afhandelt, is je organisatie afhankelijk van openingstijden. Een webshop kent geen openingstijden, waardoor klanten altijd bediend kunnen worden.
Ook up- en crosssellen is mogelijk zonder dat daar een verkoper aan te pas komt. Wist je dat het mogelijk is om automatisch gerelateerde producten aan te bevelen gedurende verschillende stappen in de online klantreis? Hierdoor kan je eenvoudig de orderwaarde vergroten. Afbeelding 2 toont hier een goed voorbeeld van.
afbeelding 2: voorbeeld van crosselling in een B2B-webshop
Merkfabrikanten die enkel (nog) worden verkocht via resellers kunnen hun naamsbekendheid vergroten met een webshop. Dit maakt het medium bij uitstek geschikt voor branding.
Zit er een prachtig verhaal achter je merk? Een webshop is ook uitermate geschikt voor storytelling, zie afbeelding 3.
afbeelding 3: voorbeeld van storytelling in je webshop
Hoe minder schakels in de keten, hoe groter je marge en hoe meer winst voor jouw organisatie. Zonder webshop heb je vaak te maken met veel schakels, zoals een groothandel of een installateur. Deze schakels pakken allemaal een stukje van jouw marge. Met een webshop kan je zelf direct aan de eindklant verkopen zonder dat hier een verkoopkanaal tussen zit. Zo heb je meer controle op de marges die je hanteert.
De verwachting van Thuiswinkel is dat er in 2021 wereldwijd maar liefst een biljoen euro wordt omgezet in B2B-e-commerce. Ook de Nederlandse online B2B-markt groeit jaarlijks aanzienlijk, steeds meer webshops richten zich (ook) op de zakelijke markt en het aantal zakelijke online bestedingen groeit.
Dus wacht niet langer en ga aan de slag met e-commerce, met het juiste platform en een goede e-commercepartner.
Merel is Business Development Manager bij ISM eCompany. Met een passie voor e-commerce helpt zij organisaties met hun e-commerce succes. In haar rol houdt zij zich voornamelijk bezig met Magento 2 en B2B-klanten.
Merel is Business Development Manager bij ISM eCompany. Met een passie voor e-commerce helpt zij organisaties met hun e-commerce succes. In haar rol houdt zij zich voornamelijk bezig met Magento 2 en B2B-klanten.
Online marketing video Magento |
Een goed ingerichte Magento 2 webshop levert je veel voordelen op. Een standaar...
Jurjen Jongejan
19 November 2020
Platform Personalisatie whitepaper Magento |
Welke mogelijkheden biedt Magento Commerce zodat je zelf direct aan de slag kan ...
Jeanine Zomer
2 November 2020
Platform video Magento
Magento Commerce is een platform met eindeloos veel functionaliteiten en mogelij...
Jeanine Zomer
3 September 2020