Is ‘slim bieden’ binnen Google Ads rendabel voor jou? Test het!

Blog

Feiko Bierman    19 March 2020   

Slim bieden, op papier klinkt deze functionaliteit van Google Ads ideaal: het beheert jouw biedingen op zoekwoorden. Zo bespaar je tijd en behaal je je adverteerdoelstellingen. Maar wat is slim bieden precies en is deze functionaliteit wel zo ideaal als dat het klinkt?

Wat is slim bieden?

Slim bieden is een verzamelnaam voor een aantal geautomatiseerde biedstrategieën, die je binnen je Google Ads-account op campageniveau toevoegt. Doormiddel van kunstmatige intelligentie (AI) beheert deze biedstrategie je zoekwoordbiedingen. Het enige wat je zelf nog moet doen is een advertentiedoel instellen, denk aan het te behalen klikken, een hoger rendement of meer omzet. Het algoritme van de biedstrategie bepaalt vervolgens het juiste bod, voor de juiste persoon, op het juiste tijdstip, om het gewenste doel te bereiken.

Tip: lees in deze blog waarom en hoe je online advertising moet automatiseren

Onder slim bieden verstaan we de volgende biedstrategieën:

 • Doel-CPA
  Met deze biedstrategie worden je zoekwoordbiedingen zo ingesteld dat je conversies gemaximaliseerd worden binnen het door jou vooraf ingestelde kosten per actie (CPA) doel
 • Opbrengst maximaliseren
  Met deze strategie worden de zoekwoorden zo ingesteld dat je zoveel mogelijk opbrengst behaalt met je advertentiebudget
 • Doel-ROAS
  Deze biedstrategie stelt je zoekwoorden zo in dat je vooraf ingestelde rendementsdoelstelling wordt behaald
 • Doel-vertoningspercentage
  Hiermee worden je zoekwoordbiedingen zo ingesteld dat je advertenties topposities behalen in Google. Je geeft hierbij zelf aan welk bod de zoekwoorden niet mogen overschrijden en behoud zo dus enigszins controle over je advertentiekosten
 • Aantal conversies maximaliseren
  Zoals de titel al doet vermoeden, worden je zoekwoordbiedingen met deze strategie zo ingesteld dat het maximale aantal conversies wordt behaald 
 • Aantal klikken maximaliseren
  Met deze biedstrategie worden de zoekwoordbiedingen ingesteld om het aantal klikken op je advertentie te maximaliseren binnen het door jou ingestelde budget per dag
 • Verbeterde CPC
  Deze strategie werkt op basis van aanpassingen aan de door jou vooraf ingestelde kosten per klik (CPC). De CPC wordt geoptimaliseerd om het aantal conversies in jouw webshop te verhogen.

Waarom moet je slimme biedstrategieën eerst testen?

Waarschijnlijk ben je na het lezen van bovenstaande biedstrategieën enthousiast geworden om aan de slag te gaan met slim bieden. Het klinkt immers ideaal. Toch moet je je realiseren dat wanneer je één van deze biedstrategieën inzet, dit volledige controle heeft over de zoekwoordbiedingen van je advertentie en dus bepaalt hoeveel er betaald wordt per klik. Dat brengt mij bij de twee redenen waarom je slimme biedstrategieën eerst moet testen. 

1. Biedstrategieën zijn geen garantie voor succes

Allereerst bieden biedstrategieën geen garantie voor succes. Biedstrategieën behalen namelijk helaas nog niet in alle gevallen het gewenste resultaat. Het kan zelfs gebeuren dat een biedstrategie slechter presteert dan wanneer je handmatig biedt op zoekwoorden. Door te testen kom je er achter of een automatische biedstrategie werkt voor jouw advertenties.

2. Hoe de slim bieden functionaliteit precies werkt is een raadsel

Test je biedstrategieën om inzichten te verzamelen over de werking van de functionaliteit. Niemand weet namelijk precies hoe de slim bieden functionaliteit in elkaar steekt en in welke situaties het algoritme goed presteert en in welke situaties het algoritme slechter presteert. Door periodiek testen uit te voeren krijg je een beter beeld van de werking van het algoritme en weet je in welke situaties dergelijke biedstrategieën goed presteren.

Wat zijn de resultaten van onze testen?

Vanwege de hierboven genoemde redenen voer ik continu testen uit met biedstrategieën in de Google Ads-accounts van mijn klanten. De resultaten van deze testen bevestigen waarom het zo belangrijk is om biedstrategieën te testen. In slechts 32% van de 37 testen die ik het afgelopen half jaar draaide, presteerde de biedstrategie significant beter dan wanneer ik zelf aan de knoppen draaide. Betekent dit dan automatisch dat je beter handmatig kan bieden op zoekwoorden? Nee, niet per se. Automatische biedstrategieën besparen je tijd en kunnen leiden tot betere resultaten dan wanneer je handmatig biedt op zoekwoorden. Deze testresultaten bevestigen echter wel hoe belangrijk het is om te testen of biedstrategieën ook werken voor jouw organisatie. 

Verschillende factoren beïnvloeden het succes van de biedstrategieën. Zo blijkt uit mijn resultaten dat het campagneniveau waarop de biedstrategie is ingesteld invloed heeft op de prestaties van de biedstrategie. Biedstrategieën presteren beter bij campagnes die niet gekoppeld zijn aan de merknaam van de klant, dan in campagnes die wel gekoppeld zijn aan de merknaam van de klant. 

Daarnaast blijkt uit mijn resultaten dat niet iedere biedstrategie even goed presteert. Vooral de biedstrategieën ‘Aantal klikken maximaliseren’, ‘Aantal conversies maximaliseren’, ‘Opbrengst maximaliseren’ en ‘Doel-vertoningspercentage’ presteerden in de meeste gevallen slechter dan de originele campagne, waarin zoekwoordbiedingen handmatig werden beheerd. De biedstrategieën ‘Doel-CPA’ en ‘Doel-ROAS’ presteerden in verhouding vaak beter dan de originele campagne waarin de zoekwoordbiedingen handmatig beheerd werden. 

Tips voor het A/B-testen van biedstrategieën

Hieronder geef ik je enkele tips voor het testen van biedstrategieën:

 1. Bepaal welke biedstrategie past bij jouw doelstelling voor adverteren.

 2. Selecteer een geschikte campagne (let op: voor sommige biedstrategieën heb je een minimum aantal conversies per maand nodig).

 3. Bepaal een realistisch doel op basis van historische data (neem dus niet als doel een target ROAS van 800% terwijl de daadwerkelijke ROAS 400% is).

 4. Geef de biedstrategie voldoende tijd om te leren en te optimaliseren. De biedstrategie heeft een leerperiode van vijf tot zeven dagen leerperiode. Na deze leerperiode begint de optimalisatieperiode van ongeveer drie weken.

 5. Wanneer je aanpassingen doet in de biedstrategie of in de bijbehorende advertenties of zoekwoorden, begint de biedstrategie opnieuw met leren. Probeer het aantal aanpassingen dus te beperken of maak aanpassingen zoveel mogelijk tegelijkertijd.

 6. Stel voldoende budget in, zodat de biedstrategie voldoende ruimte heeft om te leren.

 7. Kijk bij de beoordeling van de A/B-test naar de juiste KPI’s: heb je een target ROAS biedstrategie getest? Beoordeel de campagne dan bijvoorbeeld niet op een lager vertoningsaandeel of hogere klikprijs.

Je weet nu wat slim bieden is en waarom je moet testen of deze functionaliteit een positief effect heeft op de resultaten van jouw Google Ads-campagnes. Levert een automatische biedstrategie voor jou niet het beoogde resultaat? Dan zijn Google Ads-scripts een goed alternatief. Download deze whitepaper en ontdek hoe je deze inzet voor jouw campagnes.

Bied op uw meest waardevolle doelgroepen met Google Ads-scripts

Geschreven door:

Feiko Bierman SEA Consultant

Voor Feiko gaat er niets boven innoveren, testen en nieuwe oplossingen bedenken. Zijn doel? Processen doorlopend verbeteren en automatiseren, zodat SEA-consultants maximaal resultaat voor hun klanten kunnen behalen!

Webkwaliteit_Feiko_Foto2-compressor
Geschreven door:

Feiko Bierman SEA Consultant

Voor Feiko gaat er niets boven innoveren, testen en nieuwe oplossingen bedenken. Zijn doel? Processen doorlopend verbeteren en automatiseren, zodat SEA-consultants maximaal resultaat voor hun klanten kunnen behalen!

Webkwaliteit_Feiko_Foto2-compressor

Ook interessant

 • Het nieuwste campagnetype binnen Google Ads: Performance Max

  Het nieuwste campagnetype binnen Google Ads: Performance Max

  SEA blog Online Advertising |

  De naam zegt het al, dit nieuwe campagnetype moet ervoor gaan zorgen dat jouw pe...

  Jovanka Pavlovic   
  17 February 2022   

 • SEA benchmark over heel 2021

  SEA benchmark over heel 2021

  Online marketing SEA benchmark Online Advertising |

  Bij ISM eCompany vinden we dat een datagedreven besluitvormingsproces essentieel...

  Carmen Wielaard   
  3 February 2022   

 • Het algoritme van Google voor jou laten werken

  Het algoritme van Google voor jou laten werken

  SEA blog Online Advertising

  Een aantal jaar terug was het voor een SEA-specialist nog zaak om per zoekwoord ...

  Jovanka Pavlovic   
  25 January 2022   

Meer van Feiko Bierman

 • [Video & Presentatie] Data Science: van abstracte term naar praktische toepassingen

  [Video & Presentatie] Data Science: van abstracte term naar praktische toepassingen

  video Webinar Datascience |

  Data Science: iedereen heeft het erover, maar niemand weet wat het precies is en...

  Feiko Bierman   
  19 March 2020   

 • Google Shopping in 2021: zo pak je het aan

  Google Shopping in 2021: zo pak je het aan

  Online marketing SEA whitepaper |

  Google Shopping campagnes zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden v...

  Feiko Bierman   
  19 March 2020   

 • [Video] Google Shopping in 2021: zo pak je het aan!

  [Video] Google Shopping in 2021: zo pak je het aan!

  SEA video Online Advertising

  Google Shopping campagnes zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden v...

  Feiko Bierman   
  19 March 2020