Wat is display advertising en hoe zet je het in?

Blog

Charlotte Vermeul    2 October 2019   

Elke webshop wil groeien, die van u natuurlijk ook. Om dit te bereiken worden er diverse online marketingkanalen ingezet. Display advertising is er gek genoeg vaak niet een van. Een gemiste kans! Display advertising heeft namelijk een enorm groot bereik, waarmee je de naamsbekendheid en het conversiepercentage flink kan verhogen. Dus wat is display advertising? Waarvoor zet je het in? Hoe bereik je je doelgroep en in welke fase in de klantreis? 

Wat is display advertising?

Display advertising, ook wel banner advertising genoemd, is het tonen van banners op diverse websites zoals Nu.nl. In afbeelding 1 zie je een voorbeeld van een displaybanner op Nu.nl. Met 85 procent van de Nederlanders die gebruikmaakt van het internet, is het bereik van display advertising daarom groot.

Nu.nl displaybanner

Afbeelding 1: voorbeeld van een displaybanner op Nu.nl

De mogelijkheden van display advertising zijn eindeloos. Zo kun je adverteren op websites op desktop en mobiel en in mobiele applicaties. Display advertising biedt echter nog een aantal andere voordelen:

 • Display banners kun je in veel verschillende formaten inzetten, waardoor er altijd wel een geschikte positie voor je banner is
 • Je kunt je doelgroep heel gericht bereiken
 • De resultaten zijn goed meetbaar
 • Adverteren via display advertising is mogelijk in elke fase van de klantreis
 • Je verhoogt het zoekverkeer op merknaam
 • Maak je gebruik van een Data Management Platform (DMP-systeem)? Dan kan je je display advertenties geheel personaliseren

Er zijn talloze systemen die je kunt inzetten voor banner advertising. Ik benoem de twee belangrijkste hieronder:

 • Google Ads. Het Google Display Netwerk biedt toegang tot meer dan een miljoen websites en apps waarop je advertenties kunnen worden weergegeven. Er kleeft ook een nadeel aan adverteren via Google Ads. Doordat campagnes worden geoptimaliseerd op basis van een algoritme heb je weinig grip op je campagnes.
 • Programmatic Buying. Naast het Google Display Netwerk zijn er andere netwerken die fungeren als aanbieder voor display advertenties door middel van Programmatic Buying. Programmatic Buying vertegenwoordigd simpelweg de situatie van vraag en aanbod, waarbij de ene partij bannerruimte aanbiedt en de andere partij een bieding doet op de aangeboden bannerruimte. Je hebt een Demand Side Platform nodig (DSP) nodig als je wil adverteren via Programmatic Buying. Een DSP combineert verschillende netwerken zodat je op een centrale plek je campagnes kunt inkopen en beheren.

  De inzichten en optimalisatiemogelijkheden van Programmatic Buying zijn in vergelijking met Google Ads enorm groot. Wil je zelf grip houden op je campagne en dus bepalen waar, hoe laat en hoe vaak je je banner toont? Kies dan voor Programmatic Buying.

Voor welke doelen zet je display advertising in?

Display advertising zet je in voor diverse doeleinden, namelijk:

 • Om consumenten in de see- en think-fase van het model van Google, die je vindt in afbeelding 2 te bereiken. Ofwel, consumenten die nog niet bekend zijn met jouw merk of product
 • Het verhogen van de naamsbekendheid
 • Meer verkeer naar je webshop toesturen
 • Je merk visueel overbrengen, zodat je consumenten die je displaybanner meerdere keren zien eraan laat herinneren hoe jouw merk eruitziet en wat je als webshop aanbiedt
 • Het opnieuw bereiken van winkelmandjeverlaters met als doel ze alsnog te overtuigen een aankoop te doen

Hoe zorg ik dat ik mijn doelgroep bereik?

Waar socialmediaplatforms hun doelgroep met name bereiken via demografische en geografische gegevens, biedt display advertising ook mogelijkheden om je doelgroep te bereiken via relevante zoekwoorden en websites. Er zijn vier methodes:

1. Google audiences

 • Affinity: op basis van interesses en gewoontes. Denk aan ‘luxury goods’ of ‘cars en vehicles’. Dit zijn brede doelgroepen.
 • In-market audiences: mensen die actief aan het zoeken naar een product of dienst, bijvoorbeeld ‘sportschoenen.’
 • Custom intent: een eigen gevormde interessegroep op basis van URL’s en zoekwoorden. Bepaal op basis van data in Google Ads welke zoekwoorden en URL’s het meest waardevol zijn voor jou. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal kliks of de Return On Ad Spend (ROAS).

2. Context

 • Zoekwoorden die waardevol zijn op basis van kliks of ROAS
 • Banners op relevante websites: denk aan een banner op voetbalinternational.nl voor webshops met voetbalproducten

3. Kenmerken van de doelgroep

 • Demografische gegevens: leeftijd, geslacht
 • Geografische gegevens: locaties waar potentiële klanten zich bevinden

4. Retargeting en data van derde partijen

 • Retargeting: op basis van de geïnstalleerde pixeldata, Google Ads, het e-mailbestand of een DMP-systeem
 • Look-a-like audiences: op basis van pixeldata bereik je vergelijkbare personen als je huidige klanten
 • Data van derde partijen: grote partijen die doelgroepen aanbieden, zoals Oracle

Welke methode je het beste kunt gebruiken om je doelgroep te bereiken, is afhankelijk van de fase in de klantreis waarin je (potentiële) klant zich bevindt. In afbeelding 1, toon ik je aan de hand van het See Think Do Care-model van Google welke methode het meest geschikt is. De see-fase richt zich op het creëren van naamsbekendheid. In de think-fase erkent een potentiele klant de behoefte en in de do-fase vindt de daadwerkelijke aankoop plaats. In de care-fase wil je klanten loyaal maken.

see-think-do-care model per methode

Afbeelding 2: visuele weergave van geschikte methodes om je doelgroep te bereiken per fase in de klantreis op basis van het See Think Do Care-model van Google

Hoe kan ik mijn boodschap overbrengen?

Met display advertising gebruik je beelden voor het overbrengen van je boodschap. Welk type beelden je gebruikt en welke KPI’s je meet, hangt af van de fase in de klantreis waarop je focust:

See-fase: wat maakt jouw webshop uniek?

In deze fase is het doel naamsbekendheid creëren. Je wil je doelgroep inspireren. Gebruik beelden waarmee je laat zien wat jouw webshop uniek maakt. De call-to-action is gericht op inspiratie. Denk aan: ‘laat je inspireren’ of ‘ervaar het zelf’. In afbeelding 1 zie je een voorbeeld van een banner voor de see-fase.

van den assem see-fase displaybanner

Afbeelding 3: voorbeeld van een advertentie in de see-fase

Think-fase: geef uitgebreide informatie

In deze fase gaat de potentiële klant actief opzoek naar informatie en zal hij/zij gaan vergelijken. De banner is in deze fase gericht op specifieke producten of categorieën. Het is belangrijk dat je jouw advertentie koppelt aan een landingspagina waarin je uitgebreid informatie toont over de categorie of producten waarover je adverteert.

van den assem think-fase displaybanner

Afbeelding 4: voorbeeld van een advertentie in de think-fase

Do-fase: maak gebruik van duidelijke CTA’s

In deze fase vindt de aankoop plaats. In deze fase toon je banners met producten en een duidelijke call-to-action zoals ‘shop nu’. Ik raad je aan om bezoekers in deze fase opnieuw een advertentie te tonen op basis van de producten die zij hebben bekeken.

van den assem do-fase displaybanner

Care-fase: verander je klanten in loyale klanten

De aankoop is voldaan, maar dan ben je er nog niet. In deze fase is het doel om je klanten te veranderen in loyale klanten. Waarom? Loyale klanten doen herhaalaankopen en maken reclame voor je. Maar hoe doe je dit? Toon inspirerende beelden. Breng hen op de hoogte van je nieuwe collectie of tip hen hoe je de pas gekochte schoenen langer mooi kunt houden.

Je weet nu wat display advertising is en hoe je het kanaal inzet voor je eigen organisatie. Wil je meer weten over hoe je display advertising succesvol kunt inzetten voor jouw organisatie? Bekijk dan deze webinar en ontvang vijf tips voor het opzetten van succesvolle branding campagnes.  

tips voor succesvolle online brandingcampagnes

Geschreven door:

Charlotte Vermeul Display & Video Advertising Consultant

Als Display en Video Advertising consultant zet Charlotte campagnes in voor onder andere Van den Assem en Fred de La Bretoniere. De combinatie van branding en data analyse maakt dat zij altijd op zoek is naar nieuwe strategieën en optimalisaties om zo het maximale resultaat te bereiken voor haar klanten.  

Charlotte Vermeul
Geschreven door:

Charlotte Vermeul Display & Video Advertising Consultant

Als Display en Video Advertising consultant zet Charlotte campagnes in voor onder andere Van den Assem en Fred de La Bretoniere. De combinatie van branding en data analyse maakt dat zij altijd op zoek is naar nieuwe strategieën en optimalisaties om zo het maximale resultaat te bereiken voor haar klanten.  

Charlotte Vermeul

Ook interessant

 • Directe impact op je online advertising met YouTube Advertising

  Directe impact op je online advertising met YouTube Advertising

  Online marketing Display advertising whitepaper Online Advertising |

  Met maandelijks meer dan twee miljard bezoekers is YouTube het nummer één videop...

  Carmen Wielaard   
  27 January 2021   

 • Dé checklist voor het creëren van Responsive Display Ads die converteren

  Dé checklist voor het creëren van Responsive Display Ads die converteren

  Online marketing Display advertising checklist |

  Wil je meer vertoningen, klikken en conversies uit je display advertenties? Of h...

  Inge Wessels   
  21 January 2021   

 • Bereik jouw ideale doelgroep met de kracht van custom audiences

  Bereik jouw ideale doelgroep met de kracht van custom audiences

  SEA Display advertising blog Online Advertising

  Effectief adverteren betekent het bereiken van de juiste doelgroep, op het juist...

  Ralph van Woensel   
  24 November 2020